skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem rabarbarowy, umyj rabarbar w zimnej wodzie, oczyść (nie możesz go obrać, zostawiam skórkę, ponieważ jest pełna witamin), pokrój w paski około 0,5-1 cm, połóż pręty równą pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia i susz w piekarniku przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
w tym czasie dobrze myjemy 3 pomarańcze, usuwamy skórkę (lub całą pomarańczę) drobno-drobno kroimy lub przewijamy przez maszynkę do mięsa.
suszony rabarbar wsypujemy na patelnię i zasypiamy cukrem, wkładamy tam również nasze pomarańcze i gotujemy przez około 5-8 minut w 3 dawkach (gotujemy określony czas, mieszając, wyłączamy, chłodzimy). Wszystko, a następnie zamykamy w wysterylizowanych słoikach i cieszymy się takim dżemem zimą (no cóż, jeśli trwa do zimy=) )
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g