dżem z pomarańczami i rabarbarem na zimę

przepis na prawdziwe słodycze! Spróbuj-spodoba ci się! bardzo, bardzo smaczne i aromatyczne, do zimy taki dżem czasami nie dolewa Przygotowanie rabarbaru oznacza przygotowanie dżemu. Rabarbar to tylko magazyn różnych witamin: B1, B2, B6, C, PP i innych. Ponadto dżem z niego - po prostu polizasz palce. Smaczne, pachnące, słodko-kwaśne, z delikatną nutą pomarańczy...Ogólnie wypróbuj tę wersję dżemu! Twoi domownicy będą mile zaskoczeni, jak taki nieestetyczny produkt może być tak smaczny)
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 43 g
174 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby zrobić dżem rabarbarowy, umyj rabarbar w zimnej wodzie, oczyść (nie możesz go obrać, zostawiam skórkę, ponieważ jest pełna witamin), pokrój w paski około 0,5-1 cm, połóż pręty równą pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia i susz w piekarniku przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
w tym czasie dobrze myjemy 3 pomarańcze, usuwamy skórkę (lub całą pomarańczę) drobno-drobno kroimy lub przewijamy przez maszynkę do mięsa.
suszony rabarbar wsypujemy na patelnię i zasypiamy cukrem, wkładamy tam również nasze pomarańcze i gotujemy przez około 5-8 minut w 3 dawkach (gotujemy określony czas, mieszając, wyłączamy, chłodzimy). Wszystko, a następnie zamykamy w wysterylizowanych słoikach i cieszymy się takim dżemem zimą (no cóż, jeśli trwa do zimy=) )

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy