skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek potrzebujemy miąższu dyni. Czysty i bez nasion.
Krok 2:
Kroimy go tradycyjnie, w kostki, wystarczająco duże, ale nie Duże.
Krok 3:
Napełnij pojemnik wodą i zagotuj go razem z goździkami, kawałkami dyni, cynamonem i cukrem, goździkami. Ogień nie powinien być zbyt silny ani słaby. Gdy tylko dynia będzie łatwa do przebicia widelcem, spuść wodę.
Krok 4:
Posiekaj kawałki dyni w robocie kuchennym / maszynce do mięsa.
Krok 5:
Puree z dyni mieszamy z cukrem i przenosimy do czystej patelni.
Krok 6:
Odparuj nadmiar wody na patelni. Gdy woda odparowuje, ciecz powinna stać się gęstsza. Gdy bardzo mocno zgęstnieje, rozprowadzamy ocet w masie.
Krok 7:
Następnie pozostaje wylać go na naczynie do pieczenia lub dużą deskę do krojenia i pozostawić do wyschnięcia na słońcu przez trzy dni. Rezultatem naszej pracy będzie piękna domowa marmolada z dyni. Można suszyć w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g