marmolada z dyni

domowe cukierki dla miłośników zdrowej żywności-objadanie się!!! Marmolada z dyni to dość specyficzny deser, który nie pozostawi cię obojętnym.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
178 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek potrzebujemy miąższu dyni. Czysty i bez nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy go tradycyjnie, w kostki, wystarczająco duże, ale nie Duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij pojemnik wodą i zagotuj go razem z goździkami, kawałkami dyni, cynamonem i cukrem, goździkami. Ogień nie powinien być zbyt silny ani słaby. Gdy tylko dynia będzie łatwa do przebicia widelcem, spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kawałki dyni w robocie kuchennym / maszynce do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Puree z dyni mieszamy z cukrem i przenosimy do czystej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odparuj nadmiar wody na patelni. Gdy woda odparowuje, ciecz powinna stać się gęstsza. Gdy bardzo mocno zgęstnieje, rozprowadzamy ocet w masie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pozostaje wylać go na naczynie do pieczenia lub dużą deskę do krojenia i pozostawić do wyschnięcia na słońcu przez trzy dni. Rezultatem naszej pracy będzie piękna domowa marmolada z dyni. Można suszyć w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy