chałwa z orzeszków ziemnych
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeśli Twoje orzeszki ziemne są surowe, wyślij je na patelnię i usmaż. Na inną patelnię wysyłamy mąkę i smażymy na złoty kolor. Patelnia powinna być całkowicie sucha, od czasu do czasu mieszamy mąkę. Prażone orzeszki ziemne są obrane i posiekane za pomocą robota kuchennego. Dodaj smażoną mąkę do posiekanych orzeszków ziemnych i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Syrop gotujemy z wody, cukru i cukru waniliowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Dodaj olej roślinny do syropu. Połącz syrop z orzeszkami ziemnymi. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę układamy w formie i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy schłodzoną chałwę z orzeszków ziemnych i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g