skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przetrzyj twaróg przez sito, dodaj do niego jajka, miękkie masło (jeśli dla Ciebie jest dużo takiej ilości oleju, możesz go dodać, a mniej nie ma znaczenia), sól, cukier i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyślij do kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszając topimy nasz twaróg, po 5 minutach zobaczysz, jak zmienia się konsystencja twarogu. Po 10-15 minutach, gdy nasz twaróg zamienił się w gładką, lepką masę, dodajemy nasze przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzej w łaźni wodnej przez kolejne 2 minuty. Jeśli nadal masz grudki twarogu, przebij całą masę za pomocą blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego. Rozłóż nasz ser w przygotowanej formie i przykryj go folią spożywczą, aby nie powstała skorupa. Pozwól masie ostygnąć i wyślij do lodówki. Po 2 godzinach nasz ser można posmarować chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g