kalafior Romanesco z sosem serowym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
1. Zagotuj wodę, Posol ją i skrop kilka kropli soku z cytryny, jeśli używasz Romanesco lub dowolnego kalafiora. Sok z cytryny pozwala uniknąć utraty koloru podczas gotowania, nie wpływa na smak. Gotuj całą główkę kapusty na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3:
2. Wlej koncentrat bulionowy do mleka
Krok 4:
3. Zetrzyj ser.
Krok 5:
4. Rozpuść masło.
Krok 6:
5. Wymieszać mąkę, & quot;zaparzyć & quot; zagęszczacz.
Krok 7:
6. W małych porcjach wlej mleko i wymieszaj z bazą, starając się uniknąć tworzenia grudek. Trzymaj na najmniejszym ogniu. Jeśli mimo wszystko sos się zmył, nie jest strasznie, a następnie odcedź go lub rozbij blenderem.
Krok 8:
7. W zagęszczonym sosie głównym wprowadź jednocześnie oba rodzaje sera i wymieszaj.
dopiero po tym sensowne jest odcedzenie, jeśli sos był z grudkami i potrzebujesz idealnie gładkiego. Nie robiłam, na zdjęciu widać lekko niejednorodną strukturę
kapusta w tym czasie po prostu się ugotuje. Wyjmij go z wody, pokrój na połówki i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
kapusta w tym czasie po prostu się ugotuje. Wyjmij go z wody, pokrój na połówki i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.