kalafior Romanesco z sosem serowym

w ciągu kilku minut będziesz mieć zdrowy dodatek na stole! Proste połączenie dwóch dobrze pasujących smaków to wygrana-wygrana. Pyszny sos ze składników, które prawie zawsze mam pod ręką. Kapustę, jeśli gotujesz ją z całą główką kapusty, a nie z różami, łatwiej jest wyjąć z patelni. W bulionie nie pływają małe & quot; gruz & quot; wszystko jest bardzo schludne. & quot; Półkachan & quot; wygląda niecodziennie i korzystnie podczas serwowania. Sos serowy bardzo dobrze podkreśla smak Romanesco. Myślę, że będzie świetnie pasował do każdej innej kapusty z & quot; kolorową & quot; naturą. Wreszcie przepis, w którym SOS kończy się nie wcześniej niż jarmuż, jest go dużo.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
54 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1. Zagotuj wodę, Posol ją i skrop kilka kropli soku z cytryny, jeśli używasz Romanesco lub dowolnego kalafiora. Sok z cytryny pozwala uniknąć utraty koloru podczas gotowania, nie wpływa na smak. Gotuj całą główkę kapusty na małym ogniu przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2. Wlej koncentrat bulionowy do mleka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    3. Zetrzyj ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    4. Rozpuść masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    5. Wymieszać mąkę, & quot;zaparzyć & quot; zagęszczacz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    6. W małych porcjach wlej mleko i wymieszaj z bazą, starając się uniknąć tworzenia grudek. Trzymaj na najmniejszym ogniu. Jeśli mimo wszystko sos się zmył, nie jest strasznie, a następnie odcedź go lub rozbij blenderem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    7. W zagęszczonym sosie głównym wprowadź jednocześnie oba rodzaje sera i wymieszaj.

dopiero po tym sensowne jest odcedzenie, jeśli sos był z grudkami i potrzebujesz idealnie gładkiego. Nie robiłam, na zdjęciu widać lekko niejednorodną strukturę
kapusta w tym czasie po prostu się ugotuje. Wyjmij go z wody, pokrój na połówki i podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy