Sałatka z suszonej skórki bakłażana

Twoi znajomi będą zaskoczeni egzotycznym smakiem i składem potrawy!
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 27 % 8 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszona skórka z bakłażana

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć do durszlaka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś do rondla i wlej wodę, aby przykryła skórkę o 1-2 cm. Gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekany czosnek i cebulę smażyć z olejem roślinnym,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i dobrze mieszając, smaż, aż będzie chrupiąca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 40 minutach spuść wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotuj skórkę, ponownie włóż do rondla, dodaj liść laurowy, jeden ząbek czosnku i czarny pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę i gotuj przez 1,5-2 godziny po gotowaniu na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wrzuć ugotowaną skórkę do durszlaka, naciskając skórkę, uwalniając ją w ten sposób w jak największym stopniu z wody. Drobno posiekaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj orzechy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzoną i drobno posiekaną skórkę przełożyć do miski, dodać smażoną cebulę i czosnek, posiekane orzechy, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, chmiel-suneli i opcjonalnie majonez . Dokładnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj po godzinie. Udekoruj według uznania, dodając garść ziaren granatu, jeśli to możliwe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy