Farfalle z kurczakiem w sosie śmietanowym

przygotowanie pysznej, obfitej kolacji w zaledwie 30 minut jest prawdziwe! Danie jest przygotowywane bardzo łatwo i szybko, ale okazuje się bardzo smaczne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 36 % 16 g
293 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze składniki, oprócz nich, nadal potrzebujemy oleju roślinnego około 3 łyżek. łyżki, a także kawałek masła-około 20 g. Możesz użyć dowolnego makaronu, zaczynając od fettuccine, a kończąc na zwykłych rogach. Na początek oprócz składników przygotujemy 2 Patelnie i jedną patelnię z dużą ilością wody, w której ugotujemy makaron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania makaronu zajmijmy się sosem. Wędzone mięso kroimy (kto ma co) w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na mieszance masła i oleju roślinnego (lub tylko roślinnego) smażyć boczek i cebulę, smażyć, aż cebula będzie gotowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tymczasem filet z kurczaka kroimy w średnią kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do miękkości (około 5 minut w zależności od wielkości kawałków). Jeśli jest dużo mięsa, a patelnia jest mała, smażymy kurczaka w częściach, musimy go usmażyć, a nie dusić we własnym soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kurczaka do smażonej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wlej śmietanę, dodaj sól, pieprz, w razie potrzeby dodaj trochę suszonej bazylii, wymieszaj, zagotuj mieszaninę i gotuj przez 5 minut (może trochę dłużej), aż sos lekko zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dodaj do sosu. Wymieszaj, rozłóż gotowy makaron na talerzach i natychmiast podawaj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotowy makaron startym parmezanem i świeżymi ziołami! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Farfalle - 350   kcal/100g

Podobne przepisy