sałatka warzywna na zimę z cukinii z pomidorami i cebulą
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź cukinię, obierz ją ze skóry, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w kostkę. Dobrze do tego idzie przejrzała cukinia, którą gotuje się przez długi czas, a po ugotowaniu lub smażeniu nie są już bardzo smaczne. Opłucz bułgarską słodką paprykę, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w cienkie paski. A pomidory i marchewki, wstępnie umyte, należy pokroić w kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Teraz włóż wszystkie warzywa do rondla, napełnij olejem roślinnym i dokładnie wymieszaj. Na małym ogniu doprowadzamy warzywa do wrzenia i gotujemy przez 7-10 minut. Następnie, aż ostygnie, natychmiast włóż do słoików, które zamykamy pokrywkami. Owijamy słoiki, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g