skład / składniki
metoda gotowania
na początek będziemy musieli poświęcić trochę czasu na procesy przygotowawcze. Konieczne jest dokładne umycie cytryn pod bieżącą wodą i zalanie ich wrzącą wodą. Następnie dobrze osusz szmatką lub ręcznikami papierowymi.
następnym krokiem jest usunięcie skórki cytryn. Specjalne urządzenie do usuwania skórki znacznie przyspieszy ten proces. Do likieru potrzebujesz tylko żółtej warstwy, bez wpływu na biel - w tym przypadku gotowy napój nie będzie gorzki.
w słoiku włóż przygotowaną skórkę i wlej alkohol. To będzie podstawa Limoncello. Schowaj słoik w lodówce w ciemnym kącie na 30 dni. Nie zapomnij szczelnie zamknąć słoika.
czas minął - powinieneś dalej robić alkohol. Musisz przygotować syrop, dla którego wlej wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj i rozpuść cukier. Następnie schłodzić powstały syrop do stopni 20-25.
w osobnym pojemniku wymieszaj napar z syropem i odcedź. Lepiej to zrobić nie raz, ale dwa. Wlać do szklanych butelek i pozostawić w lodówce przez co najmniej kolejne pięć dni.
Saluti amici!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g