skład / składniki
metoda gotowania
taki bardzo, bardzo osobliwy przepis kulinarny, który znalazłem w starym magazynie. Nie ukrywam, zniechęcił mnie, nawet zszokował, bo do tej pory nie miałam pojęcia o niczym podobnym: kaszanka to jedno, ale kluseczki to coś nowego. Cóż, musisz spróbować, nie znajdziesz? Przynajmniej jest to świetna wymówka, aby lepiej poznać kuchnię estońską. Natychmiast dokonam rezerwacji: jedzenie jest ściśle dla amatora. Zasadniczo podoba się dużej liczbie mężczyzn (ale nie wszystkim), a także jest przydatna ze względu na jej dziwny skład.
więc najpierw odcedzamy krew, a następnie mieszamy z bulionem mięsnym, który można zastąpić mlekiem. W najgorszym przypadku możesz wziąć zwykłą wodę w tej samej ilości. Drobno posiekaj boczek i smaż go razem z kostkami cebuli na złoty kolor. Dodaj mąkę i ulubione przyprawy. Teraz wszystko to łączymy z krwią w osobnej misce i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Przepis mówi 8 szklanek, ale może wymagać trochę więcej (Zajęło mi to 9), więc sami patrzymy. Zagniatamy ciasto o takiej konsystencji, aby łatwo było uformować okrągłe pierogi. Kładziemy garnek z wodą na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy i gotujemy pierogi do miękkości. Zajmie to około pół godziny. Podaje się to danie jako pierogi, czyli bez bulionu. Jest uważany za drugie danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Krew wieprzowa - 216 kcal/100g