knedle z krwią

wegetarianie, nie patrz tutaj! Tutaj jest prawdziwe mięso!!!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 59 % 29 g
247 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

taki bardzo, bardzo osobliwy przepis kulinarny, który znalazłem w starym magazynie. Nie ukrywam, zniechęcił mnie, nawet zszokował, bo do tej pory nie miałam pojęcia o niczym podobnym: kaszanka to jedno, ale kluseczki to coś nowego. Cóż, musisz spróbować, nie znajdziesz? Przynajmniej jest to świetna wymówka, aby lepiej poznać kuchnię estońską. Natychmiast dokonam rezerwacji: jedzenie jest ściśle dla amatora. Zasadniczo podoba się dużej liczbie mężczyzn (ale nie wszystkim), a także jest przydatna ze względu na jej dziwny skład.
więc najpierw odcedzamy krew, a następnie mieszamy z bulionem mięsnym, który można zastąpić mlekiem. W najgorszym przypadku możesz wziąć zwykłą wodę w tej samej ilości. Drobno posiekaj boczek i smaż go razem z kostkami cebuli na złoty kolor. Dodaj mąkę i ulubione przyprawy. Teraz wszystko to łączymy z krwią w osobnej misce i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Przepis mówi 8 szklanek, ale może wymagać trochę więcej (Zajęło mi to 9), więc sami patrzymy. Zagniatamy ciasto o takiej konsystencji, aby łatwo było uformować okrągłe pierogi. Kładziemy garnek z wodą na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy i gotujemy pierogi do miękkości. Zajmie to około pół godziny. Podaje się to danie jako pierogi, czyli bez bulionu. Jest uważany za drugie danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Krew wieprzowa - 216   kcal/100g

Podobne przepisy