okroshka grzybowa"Leśnik"
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
po prostu świetny przepis kulinarny o oryginalnej nazwie okroshka Mushroom " Lesovik "napisałem kiedyś z magazynu dla kobiet, gdzie został wydrukowany pod nagłówkiem"zdrowe odżywianie". To wspaniałe jedzenie kuchni rosyjskiej, które można podawać latem, zimą, wiosną i jesienią – o każdej porze roku. Oczywiście, jeśli uda ci się zebrać wszystkie niezbędne składniki.
dobrze spłucz solone grzyby i pozwól wodzie spłynąć. Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru soli z grzybów, lepiej spłukać je w gorącej wodzie. Teraz kroimy je na piękne kawałki wraz z ogórkami i zieloną cebulą. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach, ostudzimy, obieramy, a także kroimy w kostkę. Następnie gotuj jajka, oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z musztardą i łyżką kwaśnej śmietany. Drobno posiekaj białka. W osobnym naczyniu wkładamy pokrojone warzywa, napełniamy kwasem, dodajemy sól, trochę cukru i mieszankę żółtek ze śmietaną i musztardą. Przed podaniem wlej posiekane warzywa do każdego talerza i włóż łyżkę kwaśnej śmietany.
dobrze spłucz solone grzyby i pozwól wodzie spłynąć. Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru soli z grzybów, lepiej spłukać je w gorącej wodzie. Teraz kroimy je na piękne kawałki wraz z ogórkami i zieloną cebulą. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach, ostudzimy, obieramy, a także kroimy w kostkę. Następnie gotuj jajka, oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z musztardą i łyżką kwaśnej śmietany. Drobno posiekaj białka. W osobnym naczyniu wkładamy pokrojone warzywa, napełniamy kwasem, dodajemy sól, trochę cukru i mieszankę żółtek ze śmietaną i musztardą. Przed podaniem wlej posiekane warzywa do każdego talerza i włóż łyżkę kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g