kremowa zupa ze słodkiej papryki i pomidorów
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przedstawiam przepis kulinarny, który jest popularny w rodzinach chłopskich w środkowej i północnej Hiszpanii. Wielu uważa, że przygotowując ten posiłek, całkiem możliwe jest obejście się bez koncentratu pomidorowego i jest on potrzebny tylko do dekoracji zupy i nadania jej pięknego czerwonego koloru, ale tak nie jest. Pomidor zapewnia pożądaną równowagę kwasu. Spróbuj tej zupy, jest bardzo smaczna.
pokrój marchewkę, cebulę i seler na duże kawałki. Smaż je na patelni z oliwą z oliwek. Po kilku minutach dołączamy do nich pokrojone pomidory i kontynuujemy duszenie przez 4-5 minut.
na osobnej patelni usmaż obraną i pokrojoną paprykę. Smażyć, aż skóra na papryce stanie się brązowawa. Następnie przenieś paprykę na pierwszą patelnię do pozostałych warzyw i kontynuuj duszenie przez kolejne 5 minut.
posiekaj czosnek i pietruszkę, a także dodaj do warzyw. Następnie dodaj kminek, cukier, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj bulion i wino. Kontynuujemy gaszenie przez kolejne 10 minut.
następnie opiekanie należy przenieść do blendera. Dodaj tam więcej śmietany i przy niskiej prędkości mieszania zamień zupę w doskonałe pachnące puree ziemniaczane. Kremowa zupa ze słodkiej papryki i pomidorów jest gotowa, smacznego.
pokrój marchewkę, cebulę i seler na duże kawałki. Smaż je na patelni z oliwą z oliwek. Po kilku minutach dołączamy do nich pokrojone pomidory i kontynuujemy duszenie przez 4-5 minut.
na osobnej patelni usmaż obraną i pokrojoną paprykę. Smażyć, aż skóra na papryce stanie się brązowawa. Następnie przenieś paprykę na pierwszą patelnię do pozostałych warzyw i kontynuuj duszenie przez kolejne 5 minut.
posiekaj czosnek i pietruszkę, a także dodaj do warzyw. Następnie dodaj kminek, cukier, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj bulion i wino. Kontynuujemy gaszenie przez kolejne 10 minut.
następnie opiekanie należy przenieść do blendera. Dodaj tam więcej śmietany i przy niskiej prędkości mieszania zamień zupę w doskonałe pachnące puree ziemniaczane. Kremowa zupa ze słodkiej papryki i pomidorów jest gotowa, smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g