galaretka z ryb. Kalastudeni

niesamowicie pyszne! Bardzo prosty przepis na specjalne danie!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 5 % 1 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 35 min
Finowie nazywają to jedzenie "kalastudeni". W przeciwnym razie galaretka rybna. Nawiasem mówiąc, zapożyczyli słowo "Studen" z języka rosyjskiego, a danie od Rosjan zapożyczyli karelowie, którzy wcześniej mieszkali na Przesmyku Karelskim (na południowy zachód od Jeziora Ładoga). Ale czytelnik zobaczy z przepisu, że to danie nie przypomina galaretki. Najprawdopodobniej jest to kulinarny przepis na typową galaretkę. Oznacza to, że karelowie nie do końca poprawnie nazwali to, o czym często słyszeli, ale słabo rozumieli. Prawdopodobnie dlatego w tłumaczeniu na język rosyjski nazywamy galaretkę rybną. Kalastudeni galaretką, a nie galaretką.

nawiasem mówiąc, Finowie uważają, że to danie może odpowiednio ozdobić świąteczny stół. Jest nie tylko smaczny i szybki, ale także zdrowy! Łatwy w przygotowaniu. Przygotowanie do gotowania zajmie tylko kwadrans, 20 minut na obróbkę cieplną i dzień na ekspozycję w lodówce.

Wypatroszymy świeżo złowioną rybę. Dopuść go do gotowości w niewielkiej ilości wody, robiąc to na małym ogniu.
kiedy ryba jest ugotowana, musisz usunąć kość z niej. A potem podziel rybę - albo na kawałki, albo na dwie części.

po cienkim pokrojeniu cebuli dodaj ją do bulionu rybnego i sól-pieprz - do smaku.

weź naczynie głębiej, a na jego dnie pięknie ułóż ugotowane marchewki, ozdobnie wycięte (zarówno w kółkach, jak i gwiazdkach – krótko mówiąc, wszystko według własnego uznania). Paprykę pokrój w płatki. Ułóż apetycznie pietruszkę i koperek. I połóż kawałki ryby na tym wszystkim. Ale tak, że są przyciśnięte i zamknięte warzywa.

a teraz łyżką, bardzo ostrożnie, aby nie złamać ryby, wlej bulion do formy. I wkładamy naczynie na zimno, Czyli do lodówki.

i jeszcze jedna subtelność. Podawaj galaretkę rybną jako przekąskę na zimno. Nie zapomnij, układając na talerzu, odwrócić formę, aby wszystkie nasze dekoracje były widoczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy