galaretka z ryb. Kalastudeni
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
Finowie nazywają to jedzenie "kalastudeni". W przeciwnym razie galaretka rybna. Nawiasem mówiąc, zapożyczyli słowo "Studen" z języka rosyjskiego, a danie od Rosjan zapożyczyli karelowie, którzy wcześniej mieszkali na Przesmyku Karelskim (na południowy zachód od Jeziora Ładoga). Ale czytelnik zobaczy z przepisu, że to danie nie przypomina galaretki. Najprawdopodobniej jest to kulinarny przepis na typową galaretkę. Oznacza to, że karelowie nie do końca poprawnie nazwali to, o czym często słyszeli, ale słabo rozumieli. Prawdopodobnie dlatego w tłumaczeniu na język rosyjski nazywamy galaretkę rybną. Kalastudeni galaretką, a nie galaretką.
nawiasem mówiąc, Finowie uważają, że to danie może odpowiednio ozdobić świąteczny stół. Jest nie tylko smaczny i szybki, ale także zdrowy! Łatwy w przygotowaniu. Przygotowanie do gotowania zajmie tylko kwadrans, 20 minut na obróbkę cieplną i dzień na ekspozycję w lodówce.
Wypatroszymy świeżo złowioną rybę. Dopuść go do gotowości w niewielkiej ilości wody, robiąc to na małym ogniu.
kiedy ryba jest ugotowana, musisz usunąć kość z niej. A potem podziel rybę - albo na kawałki, albo na dwie części.
po cienkim pokrojeniu cebuli dodaj ją do bulionu rybnego i sól-pieprz - do smaku.
weź naczynie głębiej, a na jego dnie pięknie ułóż ugotowane marchewki, ozdobnie wycięte (zarówno w kółkach, jak i gwiazdkach – krótko mówiąc, wszystko według własnego uznania). Paprykę pokrój w płatki. Ułóż apetycznie pietruszkę i koperek. I połóż kawałki ryby na tym wszystkim. Ale tak, że są przyciśnięte i zamknięte warzywa.
a teraz łyżką, bardzo ostrożnie, aby nie złamać ryby, wlej bulion do formy. I wkładamy naczynie na zimno, Czyli do lodówki.
i jeszcze jedna subtelność. Podawaj galaretkę rybną jako przekąskę na zimno. Nie zapomnij, układając na talerzu, odwrócić formę, aby wszystkie nasze dekoracje były widoczne.
smacznego!
nawiasem mówiąc, Finowie uważają, że to danie może odpowiednio ozdobić świąteczny stół. Jest nie tylko smaczny i szybki, ale także zdrowy! Łatwy w przygotowaniu. Przygotowanie do gotowania zajmie tylko kwadrans, 20 minut na obróbkę cieplną i dzień na ekspozycję w lodówce.
Wypatroszymy świeżo złowioną rybę. Dopuść go do gotowości w niewielkiej ilości wody, robiąc to na małym ogniu.
kiedy ryba jest ugotowana, musisz usunąć kość z niej. A potem podziel rybę - albo na kawałki, albo na dwie części.
po cienkim pokrojeniu cebuli dodaj ją do bulionu rybnego i sól-pieprz - do smaku.
weź naczynie głębiej, a na jego dnie pięknie ułóż ugotowane marchewki, ozdobnie wycięte (zarówno w kółkach, jak i gwiazdkach – krótko mówiąc, wszystko według własnego uznania). Paprykę pokrój w płatki. Ułóż apetycznie pietruszkę i koperek. I połóż kawałki ryby na tym wszystkim. Ale tak, że są przyciśnięte i zamknięte warzywa.
a teraz łyżką, bardzo ostrożnie, aby nie złamać ryby, wlej bulion do formy. I wkładamy naczynie na zimno, Czyli do lodówki.
i jeszcze jedna subtelność. Podawaj galaretkę rybną jako przekąskę na zimno. Nie zapomnij, układając na talerzu, odwrócić formę, aby wszystkie nasze dekoracje były widoczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g