skład / składniki
metoda gotowania
najpopularniejszym napojem na świecie jest oczywiście herbata. Ze szczególnym niepokojem traktują ten napój w Szkocji i Anglii. Jesteśmy już przyzwyczajeni do picia różnego rodzaju herbaty (czarnej, zielonej, białej, czerwonej...), dodając do niej cukier, cytrynę, mleko. Wszelkiego rodzaju słodkie potrawy doskonale komponują się z herbatą. Szkoci wymyślili połączenie herbaty i deseru w jeden przepis kulinarny, nazywając go sufletem herbacianym. I to danie jest przygotowywane w ten sposób. Czarną herbatę, mielony cynamon i skórkę z limonki zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i nalegać przez 15 minut. Następnie wlej gotową herbatę równo do dwóch pojemników. Herbatę w pierwszym pojemniku schładzamy i dodajemy żelatynę. Wlej cukier granulowany do innego pojemnika. Mieszamy żółtka i stopniowo wlewamy do nich gorącą słodką herbatę. Umieść tę mieszaninę w łaźni wodnej i ciągle mieszając podgrzewaj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj śmietanę do tej mieszanki, pozwól jej całkowicie się rozpuścić, a na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Gotową mieszaninę wlewa się do foremek i wysyła do lodówki na 2 godziny. Suflet do herbaty jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g