suflet do herbaty

pyszny suflet herbaciany w zaledwie piętnaście minut!!!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 55 % 28 g
321 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

najpopularniejszym napojem na świecie jest oczywiście herbata. Ze szczególnym niepokojem traktują ten napój w Szkocji i Anglii. Jesteśmy już przyzwyczajeni do picia różnego rodzaju herbaty (czarnej, zielonej, białej, czerwonej...), dodając do niej cukier, cytrynę, mleko. Wszelkiego rodzaju słodkie potrawy doskonale komponują się z herbatą. Szkoci wymyślili połączenie herbaty i deseru w jeden przepis kulinarny, nazywając go sufletem herbacianym. I to danie jest przygotowywane w ten sposób. Czarną herbatę, mielony cynamon i skórkę z limonki zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i nalegać przez 15 minut. Następnie wlej gotową herbatę równo do dwóch pojemników. Herbatę w pierwszym pojemniku schładzamy i dodajemy żelatynę. Wlej cukier granulowany do innego pojemnika. Mieszamy żółtka i stopniowo wlewamy do nich gorącą słodką herbatę. Umieść tę mieszaninę w łaźni wodnej i ciągle mieszając podgrzewaj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj śmietanę do tej mieszanki, pozwól jej całkowicie się rozpuścić, a na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Gotową mieszaninę wlewa się do foremek i wysyła do lodówki na 2 godziny. Suflet do herbaty jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g

Podobne przepisy