skład / składniki
metoda gotowania
jeśli jesteś zagorzałym wegetarianinem i starasz się patrzeć z obrzydzeniem na to, jak zwykli śmiertelnicy pożerają pyszne jedzenie nieszczęśliwych zwierząt, nie oznacza to, że będziesz musiał jeść jedną surową marchewkę. Chociaż w surowych Indiach istnieje ten rodzaj wegetarianizmu, myślę, że do tego nie dojdziemy. W Indiach istnieje wiele tak zwanych wedyjskich przepisów kulinarnych. Oto na przykład jeden ze sposobów gotowania ryżu, który, jak wiadomo, dla wielu krajów jest "drugim chlebem".
dokładnie spłucz ryż w zimnej wodzie i moczyć przez 20 minut. Następnie odchylamy do wody szklanej. W rondelku podgrzej masło roślinne lub ghee i wrzuć tam przyprawy. Aby przyprawy dały najsilniejszy zapach, należy je najpierw usmażyć na oleju. Gdy zmieni się kolor zery, Wrzuć posiekaną paprykę do rondla, a następnie ryż. Ryż smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Gdy ziarna staną się przezroczyste, wlej zawartość garnka słoną wodą i gotuj przez minutę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez kolejne 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
zdejmij pokrywkę i posyp ryż sokiem z cytryny i połóż kawałki oleju na wierzchu. I gotuj bez zamykania przez kolejne 2 minuty. Przed smażeniem wszystko delikatnie wymieszaj widelcem. Do każdej porcji wkładamy plasterek cytryny i dekorujemy natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g