Grecki krem z kurczaka zupa Avgolemono

delikatna zupa z kurczaka i jaj kurzych z cytryną! Najbardziej ulubioną zupą w mojej rodzinie jest Grecki Avgolemono. Bardzo proste, ale jednocześnie pyszne jedzenie. Moje dzieci zawsze wymagają dodatku tej zupy. Przepis na zupę Avgolemono zawiera ryż lub orzo (mały makaron). Moje dzieci wolą zupę z małym makaronem w formie bukietów.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 18 % 2 g
62 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
Zacznijmy więc robić grecką zupę Avgolemono. Gotuj solony bulion z kurczaka. Po ugotowaniu kurczaka wyjmujemy go i używamy do gotowania innych potraw. Wlej orzo do bulionu z kurczaka i gotuj przez kilka minut krócej niż jest napisane na opakowaniu. Jeśli nie znajdziesz orzo, użyj małego makaronu w postaci liter lub gwiazdek. Wyciskamy sok z cytryn lub limonek, a następnie rozbijamy do niego jajka i ubijamy trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie wlej chochlę gorącego bulionu do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Powtórz procedurę jeszcze raz. Następnie wlej mieszaninę do bulionu i delikatnie podgrzej na małym ogniu, aż uzyskasz delikatną kremową strukturę zupy. W żadnym wypadku nie należy gotować zupy – zepsuć ją, ponieważ mieszanina jajek zamieni się w płatki. Wlej grecką zupę Avgolemono na talerze, udekoruj ziołami i plasterkiem cytryny. Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy