Grecka zupa krem z kurczaka Avgolemono
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy więc robić grecką zupę Avgolemono. Gotuj solony bulion z kurczaka. Po ugotowaniu kurczaka wyjmujemy go i używamy do gotowania innych potraw. Wlej orzo do bulionu z kurczaka i gotuj przez kilka minut krócej niż jest napisane na opakowaniu. Jeśli nie znajdziesz orzo, użyj małego makaronu w postaci liter lub gwiazdek. Wyciskamy sok z cytryn lub limonek, a następnie rozbijamy do niego jajka i ubijamy trzepaczką, aż będzie gładka. Następnie wlej chochlę gorącego bulionu do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Powtórz procedurę jeszcze raz. Następnie wlej mieszaninę do bulionu i delikatnie podgrzej na małym ogniu, aż uzyskasz delikatną kremową strukturę zupy. W żadnym wypadku nie należy gotować zupy – zepsuć ją, ponieważ mieszanina jajek zamieni się w płatki. Wlej grecką zupę Avgolemono na talerze, udekoruj ziołami i plasterkiem cytryny. Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g