Zupa ziemniaczana po południowobogemsku

zupa jest świetna dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 48 % 11 g
128 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
ten przepis na zupę jest świetny dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa! Takie jedzenie jest bardzo zdrowe!

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do rondla i napełnij wodą.
woda powinna całkowicie pokryć ziemniaki. Dodaj przyprawy do smaku: kminek, liść laurowy. Cebulę kroimy na małe kawałki i dodajemy do rondla. Wszystko podpalamy i gotujemy, aż ziemniaki całkowicie zmiękną, około 30-40 minut.

gdy ziemniaki są ugotowane, pokrój grzyby na małe kawałki i wyślij je na patelnię. Nadal gotujemy zupę, od czasu do czasu mieszając.

wlej mąkę do osobnej miski i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i włóż tę mieszaninę do garnka z zupą.

nadal gotujemy na małym ogniu i nie zapominamy o ciągłym mieszaniu, aby zupa była wolna od grudek i nie paliła się.

lekko ubij jajka i wlej je cienkim strumieniem do zupy, mieszając widelcem. Ugotuj kolejne 10 zagnieceń i zdejmij z ognia!
gotową zupę wlać do talerzy i posypać ziołami.

zupa ziemniaczana po południowobogemsku jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy