zupa ziemniaczana po południowobogemsku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ten przepis na zupę jest świetny dla wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa! Takie jedzenie jest bardzo zdrowe!
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do rondla i napełnij wodą.
woda powinna całkowicie pokryć ziemniaki. Dodaj przyprawy do smaku: kminek, liść laurowy. Cebulę kroimy na małe kawałki i dodajemy do rondla. Wszystko podpalamy i gotujemy, aż ziemniaki całkowicie zmiękną, około 30-40 minut.
gdy ziemniaki są ugotowane, pokrój grzyby na małe kawałki i wyślij je na patelnię. Nadal gotujemy zupę, od czasu do czasu mieszając.
wlej mąkę do osobnej miski i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i włóż tę mieszaninę do garnka z zupą.
nadal gotujemy na małym ogniu i nie zapominamy o ciągłym mieszaniu, aby zupa była wolna od grudek i nie paliła się.
lekko ubij jajka i wlej je cienkim strumieniem do zupy, mieszając widelcem. Ugotuj kolejne 10 zagnieceń i zdejmij z ognia!
gotową zupę wlać do talerzy i posypać ziołami.
zupa ziemniaczana po południowobogemsku jest gotowa! Smacznego!
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do rondla i napełnij wodą.
woda powinna całkowicie pokryć ziemniaki. Dodaj przyprawy do smaku: kminek, liść laurowy. Cebulę kroimy na małe kawałki i dodajemy do rondla. Wszystko podpalamy i gotujemy, aż ziemniaki całkowicie zmiękną, około 30-40 minut.
gdy ziemniaki są ugotowane, pokrój grzyby na małe kawałki i wyślij je na patelnię. Nadal gotujemy zupę, od czasu do czasu mieszając.
wlej mąkę do osobnej miski i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i włóż tę mieszaninę do garnka z zupą.
nadal gotujemy na małym ogniu i nie zapominamy o ciągłym mieszaniu, aby zupa była wolna od grudek i nie paliła się.
lekko ubij jajka i wlej je cienkim strumieniem do zupy, mieszając widelcem. Ugotuj kolejne 10 zagnieceń i zdejmij z ognia!
gotową zupę wlać do talerzy i posypać ziołami.
zupa ziemniaczana po południowobogemsku jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g