zupa Oregano z bazylią
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
bardzo ciekawy przepis kulinarny na kuchnię włoską znalazłem kiedyś, wchodząc na stronę dla pospiesznych gospodyń domowych. Pośpieszni nie dlatego, że są leniwi i nieostrożni, ale ponieważ nie mają wystarczająco dużo czasu na gotowanie, muszą szybko gotować. Zimna zupa Oregano z bazylią bardzo zadowoli takie zapracowane gospodynie domowe, zwłaszcza że, jak większość dań kuchni włoskiej, ma wyśmienity smak.
na początek moczymy suchą fasolę przez około godzinę. Następnie obierz ziemniaki i pomidory, pokrój warzywa na kawałki. Wlej wodę do rondla, zanurz posiekaną zieloną fasolkę i namoczoną suchą fasolę, a następnie kostki ziemniaków i pomidorów. Dodaj sól i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, lekko zmniejsz ogień i doprowadź warzywa do gotowości. Czas włożyć makaron do zupy (zamiast tego można użyć posiekanego spaghetti). Kiedy nasz makaron zostanie ugotowany, jedzenie zostanie uznane za gotowe: usuwamy zupę z pieca.
teraz bierzemy wazę, kładziemy na dnie jej posiekanego czosnku, startego z olejem roślinnym i bazylią, dwie łyżki startego sera i zalewamy wszystko gorącą zupą. Pozwól mu ostygnąć, a następnie wlej do talerzy.
na początek moczymy suchą fasolę przez około godzinę. Następnie obierz ziemniaki i pomidory, pokrój warzywa na kawałki. Wlej wodę do rondla, zanurz posiekaną zieloną fasolkę i namoczoną suchą fasolę, a następnie kostki ziemniaków i pomidorów. Dodaj sól i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, lekko zmniejsz ogień i doprowadź warzywa do gotowości. Czas włożyć makaron do zupy (zamiast tego można użyć posiekanego spaghetti). Kiedy nasz makaron zostanie ugotowany, jedzenie zostanie uznane za gotowe: usuwamy zupę z pieca.
teraz bierzemy wazę, kładziemy na dnie jej posiekanego czosnku, startego z olejem roślinnym i bazylią, dwie łyżki startego sera i zalewamy wszystko gorącą zupą. Pozwól mu ostygnąć, a następnie wlej do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g