Zupa z jajkiem, kurczakiem i korzeniem selera

cudowna zupa z dodatkiem domowego makaronu! Rosoł w Polsce nie nazywa się wcale marynatą, jak można by pomyśleć, ale bulionem drobiowym lub wołowym, który powinien być klarowny "jak łza". Zwykle ten posiłek jest przygotowywany z makaronem. Zwracam uwagę na prosty przepis kulinarny rosola z kurczaka z domowym makaronem.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 7 % 1 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

weź wypatroszonego kurczaka i wlej zimną wodę do rondla,aby był zanurzony w wodzie. Dodaj obrane i pokrojone warzywa i przyprawy. Na cebuli możesz zostawić jedną warstwę łuski, a następnie ją usunąć. Skórka cebuli zabarwi Twoją zupę na piękny żółty kolor. Po zagotowaniu bulionu zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu. Piankę, która pojawi się na powierzchni, należy usunąć. Zupę należy gotować na małym ogniu i nie dopuścić do jej silnego wrzenia. Podczas gotowania bulionu ugotujemy makaron. Teraz jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania makaronu, ale tymczasem makaron można bardzo łatwo przygotować w domu. Weź więc mąkę, jajka, wodę i sól i zagniataj ciasto. Teraz należy go pozostawić na pół godziny, aby wyschło. Następnie pokroimy makaron i odstawimy go ponownie na około pół godziny. Gdy makaron wyschnie, należy go gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, a następnie odłożyć na durszlak i zalać zimną wodą, aby się nie sklejał. Ostatnim akcentem jest umieszczenie makaronu na talerzu i zalanie bulionem. Rasol jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy