Sałatka Cezar z krewetkami bez majonezu

wspaniała wariacja na temat klasycznego Cezara! Kiedyś spróbowałem sałatki Cezar z krewetkami w restauracji i byłem mile zaskoczony połączeniem tej sałatki z delikatnym smakiem krewetek i zapaliłem się, aby ugotować to pyszne jedzenie na własną rękę, nauczyłem się przepisu na tę sałatkę be bardzo mi się udało! Cóż, teraz sam gotuję sałatkę Cezar z krewetkami. Przepis kulinarny Cezara z krewetkami jest bardzo prosty, jak wszystko genialne, szczególnie dla tych, którzy już kiedyś przygotowywali sałatkę Cezara z innymi, wypełniającymi jej smak, produktami, no cóż, kurczakiem , łososiem, grzybami. Moim zdaniem w każdej sałatce Cezar z krewetkami lub bez najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie sosu sałatkowego i wybór głównego produktu do własnych upodobań. Cóż, spróbuj ugotować sałatkę Cezar z delikatnymi, pachnącymi krewetkami. I chętnie podzielę się kulinarnym przepisem na sałatkę "Cezar z krewetkami", według której teraz sam gotuję.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 18 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 24 % 8 g
175 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

przede wszystkim przygotujemy grzanki chlebowe-krakersy. Aby to zrobić, weź biały chleb bez skórki i pokrój w kostkę o wymiarach 1,5*1,5 cm, wyciśnij czosnek przez czosnek do oliwy z oliwek i pozostaw na kilka minut. Skrop kostki chleba olejem czosnkowym i wyślij je do piekarnika, aby upiec na złoty kolor.
równolegle z robieniem grzanek gotuj krewetki w chłodno osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, gałązek koperku i groszku czarnego pieprzu. Gotuj krewetki do miękkości i wyłącz ogrzewanie. Mój sekret polega na tym, że nie wyciągam krewetek od razu, ale zostawiam je w tym bulionie na 15-20 minut. Krewetki będą bardzo aromatyczne.
do sosu sałatkowego Cezar z krewetkami weź dwa żółtka kurczaka (surowe) i zetrzyj je musztardą, dodaj wyciśnięty czosnek, sól, czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj i nie przestając mieszać, wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem. Powinieneś mieć konsystencję majonezu. Sos jest gotowy!
gotowanie sałatki Cezar z krewetkami dobiega końca - pozostaje tylko zebrać! Liście sałaty powinny być czyste, suche i najlepiej schłodzone. Zmiażdż je rękami lub nożem, to zależy od ciebie. Posyp liście grzanki i dopraw sosem. Potrząśnij sałatką, aby sos był równomiernie rozłożony. Na końcu układam krewetki, na wierzchu, jakby dekorując je sałatką Cezar. Wydaje mi się, że smak krewetek jest bardziej namacalny. Cóż, ty i ja mamy sałatkę "Cezar z krewetkami". Posyp go startym parmezanem na wierzchu. Podawaj go na stole natychmiast, aby grzanki nie zmiękły. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy