skład / składniki
metoda gotowania
w mojej rodzinie częstym gościem na stole danie o nazwie Maklyuba to tradycyjnie Arabskie jedzenie. Tłumaczenie tego arabskiego Dania - "zmiennokształtny" lub "do góry nogami" - odpowiada procedurze gotowania, ponieważ podczas serwowania gotowe danie jest przewracane na tacę, tak że wszystko, co było na dole, znajduje się na górze.
dzisiaj chcę podzielić się kulinarnym przepisem na Maklubę z wołowiną.
ryż umyć, zalać wodą przez około 1 godzinę, a następnie przecedzić przez sito.
aby bakłażany nie były gorzkie, pokrój je w plasterki,Posol i usuń na 30 minut. Jeśli nie jest obrany, to po podaniu danie wygląda bardziej spektakularnie i piękniej, jeśli zostanie obrane, smak będzie taki sam, ale bakłażany nie będą szczególnie widoczne – jakby się rozpuściły.
obierz cebulę, pokrój na pół, usmaż na odrobinie oleju. Najlepiej smażyć w rondlu z grubym dnem. Cebula jest smażona tylko dla smaku, ponieważ kończy się po prostu wyrzuceniem.
pokrój mięso na małe kawałki i włóż je do garnka z cebulą. Włącz ogień i smaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, około 5 minut. Następnie dodaj przyprawy i smaż przez kolejną minutę.
następnie zalej mięso wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 1 – 1,5 godziny. Jeśli bulion się zagotuje, dodaj gorącą wodę (być może kilka razy).
następnie usmaż bakłażany z obu stron, posyp pieprzem i kuminem.
podziel kalafior na różyczki. Pokrój pomidory w kliny.
posmaruj spód dużej patelni zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Umieść składniki na patelni w następującej kolejności: garść ryżu, następna warstwa – mięso, następnie-bakłażany , na nich-kwiatostany kalafiora i brokułów, następnie-posiekane pomidory i równomiernie posyp ryżem.
z bulionu, w którym gotowano mięso, usuń cebulę i odcedź. Wlać go na ryż, tak aby tylko go pokryć.
doprowadź to wszystko do wrzenia, a następnie zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
podczas serwowania przykryj patelnię szerokim talerzem i gwałtownie Odwróć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g