Makluba

Makluba jest bardzo apetyczna i bardzo łatwa w przygotowaniu! Spróbuj!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 64 % 14 g
95 kcal
IG: 29 / 71 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

w mojej rodzinie częstym gościem na stole danie o nazwie Maklyuba to tradycyjnie Arabskie jedzenie. Tłumaczenie tego arabskiego Dania - "zmiennokształtny" lub "do góry nogami" - odpowiada procedurze gotowania, ponieważ podczas serwowania gotowe danie jest przewracane na tacę, tak że wszystko, co było na dole, znajduje się na górze.
dzisiaj chcę podzielić się kulinarnym przepisem na Maklubę z wołowiną.
ryż umyć, zalać wodą przez około 1 godzinę, a następnie przecedzić przez sito.
aby bakłażany nie były gorzkie, pokrój je w plasterki,Posol i usuń na 30 minut. Jeśli nie jest obrany, to po podaniu danie wygląda bardziej spektakularnie i piękniej, jeśli zostanie obrane, smak będzie taki sam, ale bakłażany nie będą szczególnie widoczne – jakby się rozpuściły.
obierz cebulę, pokrój na pół, usmaż na odrobinie oleju. Najlepiej smażyć w rondlu z grubym dnem. Cebula jest smażona tylko dla smaku, ponieważ kończy się po prostu wyrzuceniem.
pokrój mięso na małe kawałki i włóż je do garnka z cebulą. Włącz ogień i smaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, około 5 minut. Następnie dodaj przyprawy i smaż przez kolejną minutę.
następnie zalej mięso wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 1 – 1,5 godziny. Jeśli bulion się zagotuje, dodaj gorącą wodę (być może kilka razy).
następnie usmaż bakłażany z obu stron, posyp pieprzem i kuminem.
podziel kalafior na różyczki. Pokrój pomidory w kliny.
posmaruj spód dużej patelni zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Umieść składniki na patelni w następującej kolejności: garść ryżu, następna warstwa – mięso, następnie-bakłażany , na nich-kwiatostany kalafiora i brokułów, następnie-posiekane pomidory i równomiernie posyp ryżem.
z bulionu, w którym gotowano mięso, usuń cebulę i odcedź. Wlać go na ryż, tak aby tylko go pokryć.
doprowadź to wszystko do wrzenia, a następnie zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
podczas serwowania przykryj patelnię szerokim talerzem i gwałtownie Odwróć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy