gulasz wołowy Budapeszt

aromatyczna i bogata zupa wołowa pokocha cała rodzina! Gulasz wołowy Budapeszt to bardzo aromatyczna i bogata zupa z wołowiny i pomidorów w puszkach we własnym soku.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 38 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
aby przygotować ten wyjątkowy przepis kulinarny, z samej kuchni węgierskiej musimy najpierw obrać cebulę, opłukać ją i drobno posiekać. Mięso wołowe myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek do rondla, smaż w nim cebulę na złoty kolor i dodaj posiekane mięso. Dodaj bulion mięsny, wlej sok z pomidorów w puszkach, dodaj same pomidory. Kiedy nasza zupa się zagotuje, zmniejsz ogień. Obieramy czosnek i wyciskamy do zupy, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a także wkładamy do zupy. Dodaj kminek, paprykę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotuj naszą zupę, przykrywając pokrywką przez 40-50 minut na małym ogniu. Serwujemy nasz wspaniały posiłek na gorąco, ze śmietaną i posypaną posiekanymi ziołami. Możesz podać świeżo upieczony chleb do zupy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy