gulasz wołowy Budapeszt
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby przygotować ten wyjątkowy przepis kulinarny, z samej kuchni węgierskiej musimy najpierw obrać cebulę, opłukać ją i drobno posiekać. Mięso wołowe myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek do rondla, smaż w nim cebulę na złoty kolor i dodaj posiekane mięso. Dodaj bulion mięsny, wlej sok z pomidorów w puszkach, dodaj same pomidory. Kiedy nasza zupa się zagotuje, zmniejsz ogień. Obieramy czosnek i wyciskamy do zupy, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a także wkładamy do zupy. Dodaj kminek, paprykę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotuj naszą zupę, przykrywając pokrywką przez 40-50 minut na małym ogniu. Serwujemy nasz wspaniały posiłek na gorąco, ze śmietaną i posypaną posiekanymi ziołami. Możesz podać świeżo upieczony chleb do zupy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g