Feijoada

pyszne tradycyjne brazylijskie danie!
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 16 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 13 % 5 g
346 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h

Feijoada jest uważana za tradycyjne danie brazylijskie. Obecnie feijoada jest zrobiona z różnych rodzajów mięsa, przypraw, fasoli, mąki i podawana w glinianym garnku z plasterkami pomarańczy, z kapustą, sosem pieprzowym, a także ryżem. Feijoada w każdym regionie jest wytwarzana na swój sposób i z różnymi dodatkami. Jakoś przygotowałem ten powszechny przepis kulinarny, który proponuję Ci zrobić.
przed gotowaniem tego dania czarną fasolę należy namoczyć przez noc, a następnie gotować przez pół godziny. Następnie dodaj wcześniej namoczone solone mięso wieprzowe i gotuj. Drobno posiekaj cebulę i posiekaj czosnek i wyślij do smażenia na oliwie z oliwek. Następnym krokiem jest dodanie dużych kawałków chorizo, wędzonych żeberek wieprzowych i wędzonego boczku. Pieprz te składniki i połóż na nich liść laurowy. Na ostatnim etapie dodaj fasolę i gotowaną peklowaną wołowinę, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.
danie jest gotowe do spożycia! Kuchnia brazylijska zwraca uwagę na obfite danie mięsne z oryginalnym zestawem wędzonych wędlin i gamą nowych doznań smakowych. Życzymy smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy