skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Do przepisu potrzebne będą gruszki, cukier, woda i kwas cytrynowy.Do dżemu zaleca się wybór mocnych gruszek. Średnie i małe gruszki gotuje się w całości, a Duże kroi się w plasterki o grubości 2 cm lub na pół.
Krok 2:

Gruszki należy umyć, osuszyć i wydrążyć, a także obrać. Następnie należy je pokroić w plasterki.
Krok 3:

Plastry włożyć do rondla i zalać wodą i gotować, aż będą miękkie.
Krok 4:

Następnie musisz przygotować syrop z cukru i wody (użyj wody z gotowania gruszek).
Krok 5:

Następnie gruszki należy włożyć do już gorącego syropu i gotować, aż będą całkowicie ugotowane na małym ogniu. Przed zakończeniem gotowania należy wlać kwas cytrynowy, aby dżem gruszkowy był kandyzowany. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz umieścić kilka gałązek goździków i / lub cynamonu (około 15 gałązek goździków na 1 kg gruszek i 2 łyżeczki cynamonu) do smaku.
Krok 6:

Dżem jest gotowy! Można go spożywać natychmiast po ostygnięciu. Lub wlej gorący dżem gruszkowy do sterylnych słoików, które w przyszłości należy zwinąć i obrócić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

