dżem gruszkowy w Klinach z kwasem cytrynowym

niesamowicie smaczne i szybkie! Przepis na specjalny dżem dla najbardziej krewnych! Poniższy przepis kulinarny przyda się każdej gospodyni domowej w każdym domu! Jedzenie jest odpowiednie dla absolutnie każdego, kto nie jest uczulony na produkty użyte w procesie produkcji potrawy. Bardzo smaczny dżem! Gotuje się go głównie z niezbyt dużych gruszek, a także niezbyt słodkich o gęstym miąższu. Do dżemu zaleca się wybór mocnych gruszek.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
191 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebne będą gruszki, cukier, woda i kwas cytrynowy.Do dżemu zaleca się wybór mocnych gruszek. Średnie i małe gruszki gotuje się w całości, a Duże kroi się w plasterki o grubości 2 cm lub na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gruszki należy umyć, osuszyć i wydrążyć, a także obrać. Następnie należy je pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Plastry włożyć do rondla i zalać wodą i gotować, aż będą miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz przygotować syrop z cukru i wody (użyj wody z gotowania gruszek).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie gruszki należy włożyć do już gorącego syropu i gotować, aż będą całkowicie ugotowane na małym ogniu. Przed zakończeniem gotowania należy wlać kwas cytrynowy, aby dżem gruszkowy był kandyzowany. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz umieścić kilka gałązek goździków i / lub cynamonu (około 15 gałązek goździków na 1 kg gruszek i 2 łyżeczki cynamonu) do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dżem jest gotowy! Można go spożywać natychmiast po ostygnięciu. Lub wlej gorący dżem gruszkowy do sterylnych słoików, które w przyszłości należy zwinąć i obrócić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy