pierogi z wiśniami i kaszą manną na parze

te słodkie pierogi będą bardzo popularne wśród krewnych. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować pierogi z dowolnymi jagodami do smaku. Pierogi z wiśniami to jeden z ulubionych przysmaków z Dalekiego dzieciństwa:) przygotowała je babcia, a pestki z wiśni wybraliśmy z bratem. I ten proces nawet nie był męczący, ponieważ wiedzieliśmy, że nasze wysiłki zostaną nagrodzone doskonałym jedzeniem:) a teraz gotuję pierogi z wiśniami według tego samego przepisu kulinarnego, według którego gotowała je moja babcia. Z przyjemnością dzielę się nim z Tobą. Pyszne!!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 86 % 55 g
187 kcal
IG: 44 / 2 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
oddzielamy białka od żółtek, w rzeczywistości nie potrzebujemy żółtek. Ubij białka w pianę, dodaj mleko, wodę, mąkę, sól, zagniataj strome ciasto. Zostawiamy go na pół godziny. 
w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wiśnie (jak już powiedziałem, jagody powinny być wolne od nasion :) w tym przypadku ogólnie należy sadzić dzieci lub męża, zanim jeszcze zaczniesz przygotowywać ciasto), posyp cukrem i semoliną, a także odstaw na pół godziny. Jeśli jesteś zaskoczony semoliną, wyjaśniam, że służy ona do tego, aby cały sok nie wypływał z jagód podczas gotowania, a pierogi się nie rozklejały. I w ogóle nie wpływa na smak.
pozostaje tylko przykleić pierogi i ugotować je w osolonej wodzie. I jedz z przyjemnością! :)
jeśli chcesz gotować pierogi z wiśniami na parze, użyj zwykłego (Radzieckiego) szybkowaru ze specjalną siatką lub podwójnego kotła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy