skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić herbatę imbirową? Tak, bardzo proste w 5 minut i to wszystko. Ale w tym przepisie sugeruję, aby go nie warzyć, ale gotować. & nbsp;chociaż oczywiście komu co bardziej się podoba .
zagotuj wodę i wrzuć do niej drobno startego imbiru. Jeśli używasz tej herbaty jako lekarstwa, a nie tylko dla przyjemności, gotuj ją przez około 10 minut na małym ogniu, aby imbir oddał całą swoją moc do wody. Używając suchego imbiru, wkładamy go dwa razy więcej i gotujemy przez 20 minut.
dodaj cukier lub miód i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odcedź powstały płyn i wyciśnij imbir. A jako ostatni szlif dodajemy sok z cytryny i posiekane liście mięty. Ponownie, jeśli masz suszoną miętę, lepiej dodać ją podczas gotowania. Do leczenia-pijemy na gorąco.
jeśli zdecydujesz się użyć tej herbaty jako zimnego napoju, dodaj trochę więcej cukru, ostudź i podawaj z kostkami lodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g