węgierska zupa gulaszowa z wołowiny

zupa gulaszowa przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie, ponieważ ma tak dużo mięsa. Powinieneś wiedzieć, że na Węgrzech gulasz nazywa się gęstą zupą mięsną z obowiązkowym dodatkiem papryki, ale to, co nazywamy gulaszem, my – Węgrzy nazywamy perkeltem.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 38 % 10 g
133 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie chipety. Wymieszaj mąkę, jajko i sól i zagniataj ciasto. Następnie rozwałkuj go cienką warstwą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ściskamy małe kawałki ciasta. Użyłem do tego małych foremek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstałe frytki gotujemy we wrzącym bulionie przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć cebulę na tłuszczu lub oleju roślinnym na złoty kolor, włożyć paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mięso na równe kawałki i dodaj do cebuli. Gdy sok mięsny wyparuje, włóż do niego zmiażdżony czosnek zmieszany z kminkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw dodaj ziemniaki do mięsa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ziemniaki staną się przezroczyste, dodaj wodę lub bulion i dodaj pokrojone pomidory z papryką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaj chipety i pozwól im się ugasić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Danie okazało się ostre i soczyste

Chipetkie-wspaniałe domowe ciasto, nieco podobne do naszych Galushki. Aby go przygotować, wymieszaj mąkę, sól i jajko (bez wody) i rozwałkuj ciasto cienką warstwą na posypanej mąką powierzchni. Następnie suchymi, posypanymi mąką palcami, zrywamy z niego kawałki wielkości paznokcia, które następnie gotuje się we wrzącej zupie. Po 3-4 minutach ciasto będzie gotowe i wypłynie na powierzchnię.

przejdźmy bezpośrednio do przepisu. Zupa gulasz po węgiersku wymaga następującej kolejności gotowania: soczyste mięso wołowe (najlepiej nadaje się golonka lub łopatka) kroimy w kostkę o wielkości 1,5-2 mm.Następnie w roztopionym tłuszczu smażymy cebulę na złoty kolor, wkładamy paprykę. Ważna uwaga: przed dodaniem papryki należy zmniejszyć ogień na kuchence – jeśli włożysz paprykę do zbyt gorącego tłuszczu, ciemnieje i nabiera gorzkiego smaku. Szybko wymieszaj paprykę z cebulą, natychmiast dodaj mięso, sól i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Czosnek należy rozgnieść i wymieszać z kminkiem, a następnie dodać do mięsa. Dodajemy trochę wody i kontynuujemy duszenie mięsa, czasami dodając wodę, jeśli jest to wymagane. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małe kostki około 1 cm, świeże pomidory i zieloną paprykę kroimy w te same kostki. Przygotuj chipetkę z wyprzedzeniem. Gdy mięso jest prawie gotowe, otwórz pokrywkę kotła (lub patelni) i poczekaj, aż woda wyparuje, a na patelni pozostanie tylko tłuszcz. Dodaj kostki ziemniaczane, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną zeszklić się, natychmiast wlej bulion lub wodę, dodaj zieloną paprykę i pomidory. Gdy ziemniaki są prawie gotowe, rzucamy chipetką i pozwalamy im się ugotować. Sól ponownie i dodaj bulion kostny lub wodę, jeśli to konieczne.

wołowinę można łatwo zastąpić wieprzowiną, a tłuszcz olejem słonecznikowym. Moim zdaniem są to małe odstępstwa od przepisu i okazuje się bardzo smaczne. Do przygotowania takiego gulaszu najlepiej użyć żeliwnego kotła. Zupa gulaszowa po węgiersku jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy