skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Gotowanie chipety. Wymieszaj mąkę, jajko i sól i zagniataj ciasto. Następnie rozwałkuj go cienką warstwą.
Krok 3:
Ściskamy małe kawałki ciasta. Użyłem do tego małych foremek.
Krok 4:
Powstałe frytki gotujemy we wrzącym bulionie przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Smażyć cebulę na tłuszczu lub oleju roślinnym na złoty kolor, włożyć paprykę.
Krok 6:
Pokrój mięso na równe kawałki i dodaj do cebuli. Gdy sok mięsny wyparuje, włóż do niego zmiażdżony czosnek zmieszany z kminkiem.
Krok 7:
Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę
Krok 8:
Najpierw dodaj ziemniaki do mięsa
Krok 9:
Gdy ziemniaki staną się przezroczyste, dodaj wodę lub bulion i dodaj pokrojone pomidory z papryką.
Krok 10:
Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaj chipety i pozwól im się ugasić.
Krok 11:
Danie okazało się ostre i soczyste
Chipetkie-wspaniałe domowe ciasto, nieco podobne do naszych Galushki. Aby go przygotować, wymieszaj mąkę, sól i jajko (bez wody) i rozwałkuj ciasto cienką warstwą na posypanej mąką powierzchni. Następnie suchymi, posypanymi mąką palcami, zrywamy z niego kawałki wielkości paznokcia, które następnie gotuje się we wrzącej zupie. Po 3-4 minutach ciasto będzie gotowe i wypłynie na powierzchnię.
przejdźmy bezpośrednio do przepisu. Zupa gulasz po węgiersku wymaga następującej kolejności gotowania: soczyste mięso wołowe (najlepiej nadaje się golonka lub łopatka) kroimy w kostkę o wielkości 1,5-2 mm.Następnie w roztopionym tłuszczu smażymy cebulę na złoty kolor, wkładamy paprykę. Ważna uwaga: przed dodaniem papryki należy zmniejszyć ogień na kuchence – jeśli włożysz paprykę do zbyt gorącego tłuszczu, ciemnieje i nabiera gorzkiego smaku. Szybko wymieszaj paprykę z cebulą, natychmiast dodaj mięso, sól i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Czosnek należy rozgnieść i wymieszać z kminkiem, a następnie dodać do mięsa. Dodajemy trochę wody i kontynuujemy duszenie mięsa, czasami dodając wodę, jeśli jest to wymagane. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małe kostki około 1 cm, świeże pomidory i zieloną paprykę kroimy w te same kostki. Przygotuj chipetkę z wyprzedzeniem. Gdy mięso jest prawie gotowe, otwórz pokrywkę kotła (lub patelni) i poczekaj, aż woda wyparuje, a na patelni pozostanie tylko tłuszcz. Dodaj kostki ziemniaczane, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną zeszklić się, natychmiast wlej bulion lub wodę, dodaj zieloną paprykę i pomidory. Gdy ziemniaki są prawie gotowe, rzucamy chipetką i pozwalamy im się ugotować. Sól ponownie i dodaj bulion kostny lub wodę, jeśli to konieczne.
wołowinę można łatwo zastąpić wieprzowiną, a tłuszcz olejem słonecznikowym. Moim zdaniem są to małe odstępstwa od przepisu i okazuje się bardzo smaczne. Do przygotowania takiego gulaszu najlepiej użyć żeliwnego kotła. Zupa gulaszowa po węgiersku jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g