Żarkop

mięso i dynia to delikatne i apetyczne połączenie!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 56 % 10 g
76 kcal
IG: 70 / 0 / 30

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h
pieczeń jest przygotowywana według przepisu kulinarnego Kirgizów. Oni, jak wszyscy orientalni ludzie, w większości jedzą jagnięcinę. Musisz być w stanie go ugotować. Jeszcze bardziej zależy od właściwego wyboru mięsa. Jeśli to nie jest dla ciebie problem i bardzo lubisz jagnięcinę, proponuję ugotować ze mną takie danie jak pieczeń.
aby to zrobić, weź mięso jagnięce. Oczyść go z folii i różnych ścięgien. W ten sposób łatwiej go skręcić. Przełóż go przez maszynę do mięsa. Wlej trochę wody do mięsa. Sól i wymieszaj. zrób klopsiki z powstałej masy. Powinny być wielkości orzecha laskowego. Następnie umyj dynię i ziemniaki. Obierz. Pokrój je w kliny. Obierz cebulę i pokrój ją w pierścienie. Weź garnek. Włóż do nich klopsiki. Następnie musisz położyć na nich przygotowane warzywa. Powinny leżeć warstwami. Napełnij wszystko wodą na wierzchu. Sól i natychmiast wlej drobno posiekane zioła. Również dla smaku posyp posiekanym czosnkiem. Postaw garnek na ogniu. Dusić takie jedzenie pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Nie musisz przeszkadzać.
podaje się "pieczeń" na stole w garnku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy