jagnięcina z kluskami po kazachsku

widok tego dania wywołuje ogromny apetyt. Nie zawiedziesz się! Przeglądając stare książki, nie tylko nie natkniesz się... na przykład natknąłem się na książkę kucharską z przepisami kulinarnymi narodów ZSRR. Dobrze się czytałam, ale widziałem wystarczająco dużo zdjęć, nawet żołądek bolał z głodu, wszystko jest piękne i kuszące. Cóż, od razu oczywiście postanowiłem coś ugotować, stuknąłem palcem w spis treści:"Kuchnia kazachska". A co ciekawe, rzeźbić, tak rzeźbić. Okazało się, z jakiegoś powodu za pierwszym razem. Prawdopodobnie trzeba było wybrać dokładniej, a tak po prostu baranina z kluskami po kazachsku. Jedzenie jest proste, sycące i zaskakująco szybko kochane przez całą rodzinę. Jedzą ją zarówno dorosła populacja naszego domu, jak i młodzież.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 27 % 8 g
153 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

bierzemy jagnięcinę, jeśli jej nie ma, to wołowinę, najważniejsze jest to, że mięso jest świeże i, jeśli to możliwe, wystarczająco tłuste. Oba są gotowane przez mniej więcej ten sam czas – 2 godziny. Ale jeśli gotujesz jagnięcinę-włóż kilka obranych pomidorów do bulionu, mięso będzie delikatniejsze. Wolę gotować razem wołowinę i jagnięcinę.
podczas gotowania mięsa należy zagnieść ciasto o konsystencji, jak na pierogi, z mąki i jajka. Rozwałkuj go cieńszy, aby dosłownie prześwitywał, pokrój na porcje i pozostaw do wyschnięcia, do czego jest potrzebny – Nie wiem, ale próbowałem nie suszyć – nic dobrego nie wyszło.
półtorej godziny po bulionie posolić, włożyć do niego ziemniaki. Kiedy mięso jest ugotowane, pokrój je na nie duże kawałki.
w osobnym rondlu włóż posiekaną cebulę i ugotowane ziemniaki, pieprz, zalej bulionem i podpal.
w innym rondlu-mięso, a także wlać bulion i również do ognia. Placki-pierogi - w trzecim rondlu, a także bulion i ogień, należy je gotować przez 5-10 minut, ostrożnie wyjąć, pozostawić do spuszczenia bulionu, włożyć do naczynia. Połóż mięso i warzywa na wierzchu. Wlać bulion do misek – w skrajnych przypadkach-szklanek. Jeść na gorąco, ręce, popijając bulionem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy