skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy jagnięcinę, jeśli jej nie ma, to wołowinę, najważniejsze jest to, że mięso jest świeże i, jeśli to możliwe, wystarczająco tłuste. Oba są gotowane przez mniej więcej ten sam czas – 2 godziny. Ale jeśli gotujesz jagnięcinę-włóż kilka obranych pomidorów do bulionu, mięso będzie delikatniejsze. Wolę gotować razem wołowinę i jagnięcinę.
podczas gotowania mięsa należy zagnieść ciasto o konsystencji, jak na pierogi, z mąki i jajka. Rozwałkuj go cieńszy, aby dosłownie prześwitywał, pokrój na porcje i pozostaw do wyschnięcia, do czego jest potrzebny – Nie wiem, ale próbowałem nie suszyć – nic dobrego nie wyszło.
półtorej godziny po bulionie posolić, włożyć do niego ziemniaki. Kiedy mięso jest ugotowane, pokrój je na nie duże kawałki.
w osobnym rondlu włóż posiekaną cebulę i ugotowane ziemniaki, pieprz, zalej bulionem i podpal.
w innym rondlu-mięso, a także wlać bulion i również do ognia. Placki-pierogi - w trzecim rondlu, a także bulion i ogień, należy je gotować przez 5-10 minut, ostrożnie wyjąć, pozostawić do spuszczenia bulionu, włożyć do naczynia. Połóż mięso i warzywa na wierzchu. Wlać bulion do misek – w skrajnych przypadkach-szklanek. Jeść na gorąco, ręce, popijając bulionem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g