zupa grochowa (Puchero)
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Kuchnia hiszpańska jest uważana za jedną z najbogatszych na świecie. Tak proste i bezpretensjonalne jedzenie, jak zupa grochowa w Hiszpanii, jest przygotowywane zgodnie ze specjalnym przepisem kulinarnym. Myślę, że warto spróbować zupy grochowej (Puchero) i porównać ją z naszą prostą zupą grochową.
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie grochu wieczorem. Umyj go dobrze i wlej wodę do rondla, aby zmiękł przez noc.
następnego dnia umyj i pokrój wołowinę i szynkę na kawałki. Włóż je do garnka z groszkiem, wlej wodę i zacznij gotować. Może to zająć sporo czasu. Nie zapomnij usunąć piany.
pokrój kiełbasę Chorizo na małe kostki, zetrzyj marchewkę i pokrój cebulę.
Wrzuć wszystkie te składniki na patelnię, tam też liść laurowy, sól i czarny pieprz. Gotujemy to wszystko przez kolejne pół godziny.
teraz ugotujmy gnocchi. Z szynki zrobimy mięso mielone, dodamy boczek, czosnek i pietruszkę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj wszystko i możesz uformować pierogi. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni z olejem.
zupa jest prawie gotowa. Pozostaje dodać do niego pierogi i można je podawać
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie grochu wieczorem. Umyj go dobrze i wlej wodę do rondla, aby zmiękł przez noc.
następnego dnia umyj i pokrój wołowinę i szynkę na kawałki. Włóż je do garnka z groszkiem, wlej wodę i zacznij gotować. Może to zająć sporo czasu. Nie zapomnij usunąć piany.
pokrój kiełbasę Chorizo na małe kostki, zetrzyj marchewkę i pokrój cebulę.
Wrzuć wszystkie te składniki na patelnię, tam też liść laurowy, sól i czarny pieprz. Gotujemy to wszystko przez kolejne pół godziny.
teraz ugotujmy gnocchi. Z szynki zrobimy mięso mielone, dodamy boczek, czosnek i pietruszkę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj wszystko i możesz uformować pierogi. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni z olejem.
zupa jest prawie gotowa. Pozostaje dodać do niego pierogi i można je podawać
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal / 100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal / 100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa "mleczna" - 252 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g