zupa grochowa (Puchero)

Prosty przepis na oryginalną zupę! Zaskocz swoje domowe pyszne!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 22 % 8 g
204 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h
Kuchnia hiszpańska jest uważana za jedną z najbogatszych na świecie. Tak proste i bezpretensjonalne jedzenie, jak zupa grochowa w Hiszpanii, jest przygotowywane zgodnie ze specjalnym przepisem kulinarnym. Myślę, że warto spróbować zupy grochowej (Puchero) i porównać ją z naszą prostą zupą grochową.
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie grochu wieczorem. Umyj go dobrze i wlej wodę do rondla, aby zmiękł przez noc.
następnego dnia umyj i pokrój wołowinę i szynkę na kawałki. Włóż je do garnka z groszkiem, wlej wodę i zacznij gotować. Może to zająć sporo czasu. Nie zapomnij usunąć piany.
pokrój kiełbasę Chorizo na małe kostki, zetrzyj marchewkę i pokrój cebulę.
Wrzuć wszystkie te składniki na patelnię, tam też liść laurowy, sól i czarny pieprz. Gotujemy to wszystko przez kolejne pół godziny.
teraz ugotujmy gnocchi. Z szynki zrobimy mięso mielone, dodamy boczek, czosnek i pietruszkę. Następnie dodaj jajko, wymieszaj wszystko i możesz uformować pierogi. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni z olejem.
zupa jest prawie gotowa. Pozostaje dodać do niego pierogi i można je podawać

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal / 100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal / 100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa "mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy