skład / składniki
metoda gotowania
swoją bliską znajomość kuchni tajskiej połączyłem z zamiłowaniem do czytania katalogów biur podróży, które urozmaicają informacje o wycieczkach przepisami kulinarnymi odpowiednich krajów. Ale aby skosztować tajskiego jedzenia, nie musisz jechać daleko. Zaczynam przygotowywać tajską pikantną zupę z krewetkami od lekkiego smażenia sosu chili i gotowania bulionu z kurczaka. Następnie bulion wlewa się do garnka, im grubszy jest jego spód - tym lepiej do jedzenia. Po ugotowaniu bulionu robię bardzo mały ogień. Drobno posiekaj świeży imbir, dziki czosnek i czosnek i wlej do bulionu, dodaj drobno posiekane czapki grzybowe, sitronelę, sos rybny i paprykę w strąkach, obrane z pestek. Gotuję na małym ogniu przez kolejne minuty. Dodaję miąższ krewetek, doprowadzam napar do wrzenia, a następnie gotuję przez minutę. Znak gotowości jedzenia: krewetki tracą przezroczystość, stają się różowe i jędrne. W wazie podawanej na stole dekoruję zupę liśćmi kolendry, a gdy jej nie ma, pietruszka jest całkiem odpowiednim substytutem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g