tajska pikantna zupa z krewetkami

tajskie potrawy są świetne, przekonaj się sam!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 22 % 2 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

swoją bliską znajomość kuchni tajskiej połączyłem z zamiłowaniem do czytania katalogów biur podróży, które urozmaicają informacje o wycieczkach przepisami kulinarnymi odpowiednich krajów. Ale aby skosztować tajskiego jedzenia, nie musisz jechać daleko. Zaczynam przygotowywać tajską pikantną zupę z krewetkami od lekkiego smażenia sosu chili i gotowania bulionu z kurczaka. Następnie bulion wlewa się do garnka, im grubszy jest jego spód - tym lepiej do jedzenia. Po ugotowaniu bulionu robię bardzo mały ogień. Drobno posiekaj świeży imbir, dziki czosnek i czosnek i wlej do bulionu, dodaj drobno posiekane czapki grzybowe, sitronelę, sos rybny i paprykę w strąkach, obrane z pestek. Gotuję na małym ogniu przez kolejne minuty. Dodaję miąższ krewetek, doprowadzam napar do wrzenia, a następnie gotuję przez minutę. Znak gotowości jedzenia: krewetki tracą przezroczystość, stają się różowe i jędrne. W wazie podawanej na stole dekoruję zupę liśćmi kolendry, a gdy jej nie ma, pietruszka jest całkiem odpowiednim substytutem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy