okroshka"zając"

niesamowicie smaczne i szybkie! Przepis okroshki spodoba się każdej gospodyni!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min
to niezwykłe jedzenie nazywa się okroshką " zająca "nie dlatego, że jest zrobione z zająca, ale dlatego, że opiera się na ulubionych produktach" zająca": marchewce i kapuście. To danie kuchni rosyjskiej jest przeznaczone przede wszystkim dla miłośników wegetarianizmu. Składa się w całości z warzyw, bardzo szybko się gotuje, idealny na postne dni. Inną cechą tej okroshki jest to, że produkty do niej nie są gotowane: bierzemy surowe lub solone warzywa. Dodaje to wartości potrawie, ponieważ takie jedzenie zawiera dużo więcej witamin. Przepis kulinarny okroshki nadaje się do żywności dla niemowląt (dla dzieci w wieku przedszkolnym i starszych).
surową świeżą marchewkę można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę. Osobiście go pocieram, tyle smakuje lepiej. Surową kalarepę kroimy w kostkę, świeżą kapustę kroimy w małe paski, kiszoną, jeśli to konieczne, dodatkowo siekamy. Wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa i napełnij je zimnym kwasem. Solić. Szczypiorek można dodać do całej zupy, jeśli masz pewność, że zostanie zjedzony wystarczająco szybko. Lub dodaj go do każdego talerza wraz z łyżką kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy