okroshka"zając"
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
to niezwykłe jedzenie nazywa się okroshką " zająca "nie dlatego, że jest zrobione z zająca, ale dlatego, że opiera się na ulubionych produktach" zająca": marchewce i kapuście. To danie kuchni rosyjskiej jest przeznaczone przede wszystkim dla miłośników wegetarianizmu. Składa się w całości z warzyw, bardzo szybko się gotuje, idealny na postne dni. Inną cechą tej okroshki jest to, że produkty do niej nie są gotowane: bierzemy surowe lub solone warzywa. Dodaje to wartości potrawie, ponieważ takie jedzenie zawiera dużo więcej witamin. Przepis kulinarny okroshki nadaje się do żywności dla niemowląt (dla dzieci w wieku przedszkolnym i starszych).
surową świeżą marchewkę można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę. Osobiście go pocieram, tyle smakuje lepiej. Surową kalarepę kroimy w kostkę, świeżą kapustę kroimy w małe paski, kiszoną, jeśli to konieczne, dodatkowo siekamy. Wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa i napełnij je zimnym kwasem. Solić. Szczypiorek można dodać do całej zupy, jeśli masz pewność, że zostanie zjedzony wystarczająco szybko. Lub dodaj go do każdego talerza wraz z łyżką kwaśnej śmietany.
surową świeżą marchewkę można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę. Osobiście go pocieram, tyle smakuje lepiej. Surową kalarepę kroimy w kostkę, świeżą kapustę kroimy w małe paski, kiszoną, jeśli to konieczne, dodatkowo siekamy. Wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa i napełnij je zimnym kwasem. Solić. Szczypiorek można dodać do całej zupy, jeśli masz pewność, że zostanie zjedzony wystarczająco szybko. Lub dodaj go do każdego talerza wraz z łyżką kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g