skład / składniki
metoda gotowania
jednym ze składników cukierków jest chleb świętojański. To gość śródziemnomorski, który stosunkowo niedawno trafił na nasze półki, ale już zdążył się zakochać. Przygotowuje się go z suszonych strąków wiecznie zielonej rośliny strączkowej. Ten produkt z powodzeniem zastępuje kakao i cukier, a także ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.
Aby zrobić cukierki z chleba świętojańskiego, potrzebujesz składników z listy, dobrego nastroju i blendera!
zacznijmy od dat. Należy je umyć i poparzyć wrzącą wodą. Następnie pokrój na małe kawałki i wyślij do miski blendera.
następnie dodaj płatki kokosowe, a także proszek z chleba świętojańskiego do daktyli. Ubijaj wszystko razem z małą prędkością przez 1-2 minuty.
dodaj wodę do powstałej mieszanki i ubij, aż uzyskasz jednorodną masę plastyczną.
czyste, namoczone w wodzie, uformuj ręce w okrągłe kulki cukierków, w oparciu o: łyżeczkę ze zjeżdżalnią na jeden cukierek. Zroluj powstałe kulki w proszku z chleba świętojańskiego i włóż do miski z cukierkami.
podawaj cukierki z chleba świętojańskiego z gorącą herbatą! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Carob - 222 kcal/100g