placki kefirowe smażone na patelni

puszyste pyszne placki z nadzieniem ziemniaczanym na patelni! Nawet bez drożdży w kompozycji można przygotować udane, miękkie, przewiewne ciasto na pyszne smażone ciasta na kefirze-ten przepis jest tego wyraźnym potwierdzeniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 69 % 29 g
204 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Pierwszym sekretem udanego testu na kefirze jest użycie tego produktu w lekko kwaśnym stanie, aby zawierał dużą ilość kwasu mlekowego, a kefir musi być koniecznie tłusty, co najmniej 3,2% tłuszczu. Kefir można wstępnie ogrzać, aby aktywować działanie kwasu mlekowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir podgrzewamy do temperatury 36 stopni, lepiej to zrobić na kuchence na małym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby kefir nie zamienił się w twarożek i serwatka nie złuszczała się. Jeśli kefir jest niskotłuszczowy, lepiej dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, aby ciasto było bardziej miękkie. Następnie dodaj cukier, sól i żółtko jaja kurzego do miski z płynem, dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier należy dodać, nawet jeśli ciasta są z niesłodzonym nadzieniem, bez cukru w kompozycji nie będzie dobrego ciasta. Z jaja kurzego wystarczy użyć żółtka, białko nie jest potrzebne, ponieważ obciąży ciasto. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną (ważne jest również użycie świeżego produktu, stara mąka, choć w okresie przydatności do spożycia, nie wpływa na jakość przygotowanych wypieków na lepsze), połącz z sodą (okres przydatności nawet tego produktu może wpłynąć na wynik przygotowania ciasta), wymieszaj i wlej małe porcje do miski z płynną mieszanką, za każdym razem mieszając masę trzepaczką lub łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa zacznie gęstnieć, rozłóż ją na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, stopniowo dodając trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Należy to zrobić, aby gluten był dobrze spuchnięty, ciasto stało się bardziej posłuszne i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie do ciast można użyć dowolnego smaku, mam ziemniaki. Ziemniaki myjemy wcześniej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, jak na puree ziemniaczanym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść bulion z patelni z ziemniakami, pozostaw trochę płynu na dnie patelni. Dodaj masło, sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby drobno posiekaną cebulę smażoną na oleju roślinnym, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na 10 kawałków lub inną ilość w zależności od pożądanej wielkości placków. Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, umieść nadzienie na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mocujemy krawędzie ciasta, tworząc ciasto o dowolnym kształcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć placki na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane, wystarczy 5 minut z każdej. Usuń placki z patelni, wycierając nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Podawaj ciasta do stołu. Cieszę się, że podzieliłem się z Tobą moim doświadczeniem i powiedziałem Ci, jak gotować smażone ciasta kefirowe na patelni? Smacznego!

postępując zgodnie z prostą instrukcją fotograficzną krok po kroku, z łatwością przygotujesz pyszne ciasta i na pewno będziesz zadowolony z wyniku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy