skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Pierwszym sekretem udanego testu na kefirze jest użycie tego produktu w lekko kwaśnym stanie, aby zawierał dużą ilość kwasu mlekowego, a kefir musi być koniecznie tłusty, co najmniej 3,2% tłuszczu. Kefir można wstępnie ogrzać, aby aktywować działanie kwasu mlekowego.
Krok 2:
Kefir podgrzewamy do temperatury 36 stopni, lepiej to zrobić na kuchence na małym ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby kefir nie zamienił się w twarożek i serwatka nie złuszczała się. Jeśli kefir jest niskotłuszczowy, lepiej dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, aby ciasto było bardziej miękkie. Następnie dodaj cukier, sól i żółtko jaja kurzego do miski z płynem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Cukier należy dodać, nawet jeśli ciasta są z niesłodzonym nadzieniem, bez cukru w kompozycji nie będzie dobrego ciasta. Z jaja kurzego wystarczy użyć żółtka, białko nie jest potrzebne, ponieważ obciąży ciasto. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną (ważne jest również użycie świeżego produktu, stara mąka, choć w okresie przydatności do spożycia, nie wpływa na jakość przygotowanych wypieków na lepsze), połącz z sodą (okres przydatności nawet tego produktu może wpłynąć na wynik przygotowania ciasta), wymieszaj i wlej małe porcje do miski z płynną mieszanką, za każdym razem mieszając masę trzepaczką lub łyżką.
Krok 5:
Gdy masa zacznie gęstnieć, rozłóż ją na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, stopniowo dodając trochę mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Należy to zrobić, aby gluten był dobrze spuchnięty, ciasto stało się bardziej posłuszne i elastyczne.
Krok 6:
Nadzienie do ciast można użyć dowolnego smaku, mam ziemniaki. Ziemniaki myjemy wcześniej, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, jak na puree ziemniaczanym.
Krok 7:
Spuść bulion z patelni z ziemniakami, pozostaw trochę płynu na dnie patelni. Dodaj masło, sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby drobno posiekaną cebulę smażoną na oleju roślinnym, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Wypoczęte ciasto dzielimy na 10 kawałków lub inną ilość w zależności od pożądanej wielkości placków. Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto, umieść nadzienie na środku.
Krok 9:
Mocujemy krawędzie ciasta, tworząc ciasto o dowolnym kształcie.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć placki na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane, wystarczy 5 minut z każdej. Usuń placki z patelni, wycierając nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Podawaj ciasta do stołu. Cieszę się, że podzieliłem się z Tobą moim doświadczeniem i powiedziałem Ci, jak gotować smażone ciasta kefirowe na patelni? Smacznego!
postępując zgodnie z prostą instrukcją fotograficzną krok po kroku, z łatwością przygotujesz pyszne ciasta i na pewno będziesz zadowolony z wyniku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g