skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kefirze i wrzącej wodzie? Przygotuj jedzenie. Umyj jajka w skorupce i osusz serwetkami. Weź przestronną miskę, wbij do niej jajka i połącz je z cukrem. Wymieszaj trochę masę jajeczną trzepaczką.
Krok 2:
Następnie dodaj trochę oleju roślinnego, szczyptę soli i kefiru. Wymieszać.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito, wlej do miski z ciastem i wymieszaj trzepaczką, aby nie pozostały grudki mąki. Dodaj sodę.
Krok 4:
Następnie wlej wrzącą wodę do ciasta i zagniataj ciasto. Po dodaniu wrzącej wody mąka w cieście zostanie zaparzona, a ciasto stanie się bardziej plastyczne. Uważaj na konsystencję ciasta, nie wlewaj całej wody na raz.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno być wystarczająco płynne, aby dobrze rozprowadzić się na patelni. Skoncentruj się na tym, a nie na ilości płynu lub mąki.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj go trochę olejem. Wlej na nią trochę ciasta naleśnikowego i szybko rozprowadź na całej powierzchni. Piecz naleśniki na średnim ogniu przez minutę z każdej strony, aż będą złote.
Krok 7:
Wyjmij gotowe naleśniki na duży talerz i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, Odwróć cały stos naleśników. Dolne naleśniki są już gotowane na parze i będą miękkie i smaczne. Podawaj je z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na naleśniki. Uwielbiam robić naleśniki z dodatkiem wrzącej wody. Mąka jest natychmiast warzona, a ciasto jest w połowie gotowe. Podczas pieczenia naleśniki na wrzącej wodzie pękają mniej.
ciasto naleśnikowe można mieszać za pomocą trzepaczki, ręcznie. I możesz użyć miksera. Znacznie szybciej połączy wszystkie składniki i sprawi, że ciasto będzie gładkie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
zdarza się, że po zaparzeniu mąki ciasto staje się grubsze. Dlatego możesz dodać trochę kefiru lub wody.
gotowe naleśniki są bardzo miękkie i elastyczne, dzięki czemu można w nie zawinąć dowolne nadzienie, takie jak mięso mielone lub duszona kapusta.
spróbuj I ty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g