skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć krewetki z czosnkiem? Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W przepisie wykorzystano krewetki tygrysie, możesz bezpiecznie gotować zwykłe małe krewetki.
Krok 2:
Jeśli potrzebujesz bardzo pilnie i szybko rozmrozić owoce morza, alternatywnie możesz umieścić je w zimnej wodzie. Jeśli wlejesz małże gorącą lub ciepłą wodą, jakość mięsa może się pogorszyć.
Krok 3:
Obierz krewetki ze skorupy i usuń głowy. Jeśli usuniesz żyłę główną przed gotowaniem, pozbądź się jej.
Krok 4:
Przygotuj resztę składników. Obierz czosnek. Ziarna pieprzu można zastąpić mielonym czarnym lub ziele angielskie. Ilość ostrej papryki można regulować według własnego gustu lub całkowicie wykluczyć. Suchy rozmaryn można również zastąpić świeżą gałązką.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę lub przez prasę do czosnku. W razie potrzeby czosnek można drobno posiekać nożem.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej jedną łyżkę stołową oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki do wrzącego oleju.
Krok 7:
Gdy krewetki zaczną się rumienić, Dodaj do nich czosnek przepuszczony przez prasę. Dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Następnie wyślij ziarna pieprzu, chili, sól i suchy rozmaryn na patelnię. Pieprz i rozmaryn nadadzą gotowemu produktowi szczególny smak i smak. Ciągle mieszając gotuj małże przez około jedną do dwóch minut.
Krok 9:
Kiedy krewetki przybierają kształt pierścieni, są gotowe. Jeśli prześwietlisz małże w ogniu, będą twarde i" gumowe & quot;.
Krok 10:
Włóż gotowe krewetki do talerza porcjowego, spróbuj zostawić ziarna pieprzu (jeśli go używasz) na patelni, spełnił już swoją funkcję i nie nadaje się do dalszego spożycia. Skrop naczynie cytryną i udekoruj ziołami.
przy odpowiednim ugotowaniu krewetek mięso pozostaje delikatne, soczyste i niesamowicie smaczne.
krewetki z czosnkiem smażone na patelni można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz zrobić dla nich kremowy sos i podać go z lampką białego wina lub podać z sosem pomidorowym i zaoferować im szklankę zimnego piwa.
smaczne i zdrowe!
smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g