skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić podudzia na patelni? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć podudzia świeże, wcześniej nie mrożone. Czosnek możesz wziąć mniej lub więcej. Z przypraw używam soli i czarnego pieprzu, ale możesz wziąć ulubione przyprawy do kurczaka. Przygotuj patelnię do smażenia.
Krok 2:
Jeśli udka z kurczaka wybrane do smażenia są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Możesz pozostawić je w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia lub użyć kuchenki mikrofalowej, aby przyspieszyć proces. Podudzia powinny być różowawe, bez zażółcenia i niebieskawego odcienia. Nie powinien wydobywać się z nich nieprzyjemny zapach. Opłucz golenie pod bieżącą wodą i osusz przed wilgocią (serwetkami, ręcznikami), aby podczas smażenia nie było tłustych rozprysków.
Krok 3:
Włóż podudzia do miski, posyp solą i pieprzem po obu stronach, natrzyj czosnkiem. Czosnek można wycisnąć przez prasę lub drobno posiekać. Przyprawy należy dokładnie zmielić na całej podudzi, aby lepiej się nasiąkły. Pozostaw podudzia na 10-15 minut, aby mięso wchłonęło cały smak i zmiękło.
Krok 4:
Umieść wybraną patelnię do smażenia na ogniu, wlej olej roślinny i podgrzej. Na rozgrzanym oleju ułóż przygotowane podudzia. Piecz podudzia na średnim ogniu z jednej strony przez około 8-10 minut. Upewnij się, że nic się nie pali.
Krok 5:
Następnie odwróć podudzia, przykryj patelnię i nieco zmniejsz ciepło. Tomić podudzia do miękkości przez około 10-15 minut.
Krok 6:
Gotowe podudzia z kurczaka podawaj na gorąco. To uniwersalne danie, do którego pasuje każdy dodatek: gotowany ryż, makaron, tłuczone ziemniaki, warzywa. Ponadto takie golenie są dobre i schłodzone, można je zabrać w podróż lub do pracy.
wielu woli udka z kurczaka do smażenia z całej tuszy kurczaka: są łatwe i wygodne do jedzenia, soczyste, smaczne, nawet jeśli są po prostu solone i smażone na oleju roślinnym na patelni. Ponadto przygotowanie takiego dania jest również bardzo proste. Najważniejsze, aby pamiętać, że udka z kurczaka są łatwe do wysuszenia, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, ile trzeba smażyć na patelni. Czas zależy częściowo od przepisu, częściowo od wielkości samych nóg. Udko z kurczaka o wadze od 80 do 100 gr. najpierw smaży się na średnim ogniu, aż utworzy się złoty kolor przez 5-10 minut, a następnie dusi lub smaży na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 10-15 minut, więc całkowity czas wynosi 20-25 minut. Większe golenie będą gotować półtora raza dłużej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g