udka z kurczaka na patelni

z prostych produktów, na co dzień i na święta! Udka z kurczaka na patelni gotują się tak łatwo, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko. Jest to wszechstronne danie, które można urozmaicić na wiele sposobów: dodając dodatki, sosy, sosy. Wygląda dobrze na każdym stole, od codziennego do świątecznego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić podudzia na patelni? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć podudzia świeże, wcześniej nie mrożone. Czosnek możesz wziąć mniej lub więcej. Z przypraw używam soli i czarnego pieprzu, ale możesz wziąć ulubione przyprawy do kurczaka. Przygotuj patelnię do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli udka z kurczaka wybrane do smażenia są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Możesz pozostawić je w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia lub użyć kuchenki mikrofalowej, aby przyspieszyć proces. Podudzia powinny być różowawe, bez zażółcenia i niebieskawego odcienia. Nie powinien wydobywać się z nich nieprzyjemny zapach. Opłucz golenie pod bieżącą wodą i osusz przed wilgocią (serwetkami, ręcznikami), aby podczas smażenia nie było tłustych rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż podudzia do miski, posyp solą i pieprzem po obu stronach, natrzyj czosnkiem. Czosnek można wycisnąć przez prasę lub drobno posiekać. Przyprawy należy dokładnie zmielić na całej podudzi, aby lepiej się nasiąkły. Pozostaw podudzia na 10-15 minut, aby mięso wchłonęło cały smak i zmiękło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść wybraną patelnię do smażenia na ogniu, wlej olej roślinny i podgrzej. Na rozgrzanym oleju ułóż przygotowane podudzia. Piecz podudzia na średnim ogniu z jednej strony przez około 8-10 minut. Upewnij się, że nic się nie pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć podudzia, przykryj patelnię i nieco zmniejsz ciepło. Tomić podudzia do miękkości przez około 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe podudzia z kurczaka podawaj na gorąco. To uniwersalne danie, do którego pasuje każdy dodatek: gotowany ryż, makaron, tłuczone ziemniaki, warzywa. Ponadto takie golenie są dobre i schłodzone, można je zabrać w podróż lub do pracy.

wielu woli udka z kurczaka do smażenia z całej tuszy kurczaka: są łatwe i wygodne do jedzenia, soczyste, smaczne, nawet jeśli są po prostu solone i smażone na oleju roślinnym na patelni. Ponadto przygotowanie takiego dania jest również bardzo proste. Najważniejsze, aby pamiętać, że udka z kurczaka są łatwe do wysuszenia, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, ile trzeba smażyć na patelni. Czas zależy częściowo od przepisu, częściowo od wielkości samych nóg. Udko z kurczaka o wadze od 80 do 100 gr. najpierw smaży się na średnim ogniu, aż utworzy się złoty kolor przez 5-10 minut, a następnie dusi lub smaży na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 10-15 minut, więc całkowity czas wynosi 20-25 minut. Większe golenie będą gotować półtora raza dłużej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy