skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wok z kurczakiem? Przygotuj wszystkie produkty. Przede wszystkim zajmij się warzywami i kurczakiem. Później, gdy Kura i warzywa są już ugotowane na patelni, zajmij się makaronem udon. Więc umyj i obierz wszystkie warzywa, usuń łodygę z papryki i obierz ją z nasion. Marchewki najlepiej posiekać na krajalnicy w cienkie paski. Ale jeśli tego nie ma, pokrój go samodzielnie w długie paski (3-5 cm), o grubości około 2 mm.
Krok 2:
Teraz pokrój paprykę (możesz użyć dowolnej, ale używając czerwonej, danie będzie wyglądać bardziej kolorowo), podłużne, nie grube paski (3-5 cm) za pomocą noża.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Drobno posiekaj ząbek czosnku nożem lub posiekaj specjalną prasą do czosnku. Pokrój pióra zielonej cebuli na małe kawałki.
Krok 4:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę około 1 cm. na 1 cm.
Krok 5:
Teraz na patelnię Wok (jeśli nie jest dostępna, użyj patelni z grubym dnem) wlej trochę oleju roślinnego, a następnie włóż posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smaż je na lekko złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie dodaj pozostałe warzywa, zieloną cebulę i kurczaka na patelnię. Mieszając, smaż, aż mięso zacznie się rumienić.
Krok 6:
Następnie wlej pół szklanki wody i sosu sojowego na patelnię, dodaj zmielony imbir. Wymieszaj wszystkie składniki i przykryj patelnię pokrywką. Dusić (od czasu do czasu mieszając), aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby zawartość patelni można posolić.
Krok 7:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wrzuć go do durszlaka, aby nadmiar wody był szklany. Płukanie makaronu w tym przepisie nie jest konieczne.
Krok 8:
Następnie włóż makaron na patelnię do duszonych warzyw i kurczaka, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty na małym ogniu. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli do naczynia, a następnie ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Do przygotowania tego dania użyto dużej marchewki i dużej papryki, więc jeśli używasz małych warzyw, możesz potrzebować ich więcej niż wskazano w składnikach. Ale ogólnie rzecz biorąc, jest to kwestia gustu, nie bój się dodawać warzyw, ponieważ nie zepsują tych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g