makaron wok z kurczakiem i warzywami

Szybki, łatwy, prosty i pyszny obiad! Makaron wok z kurczakiem i warzywami wcale nie jest suchy (w przeciwieństwie do zwykłego gotowanego makaronu) dzięki dodaniu dużej ilości warzyw i aromatycznego sosu sojowego. Myślałem, że to nie będzie zbyt smaczne, ale wynik mnie zszokował - to arcydzieło!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 46 % 13 g
123 kcal
IG: 77 / 23 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wok z kurczakiem? Przygotuj wszystkie produkty. Przede wszystkim zajmij się warzywami i kurczakiem. Później, gdy Kura i warzywa są już ugotowane na patelni, zajmij się makaronem udon. Więc umyj i obierz wszystkie warzywa, usuń łodygę z papryki i obierz ją z nasion. Marchewki najlepiej posiekać na krajalnicy w cienkie paski. Ale jeśli tego nie ma, pokrój go samodzielnie w długie paski (3-5 cm), o grubości około 2 mm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz pokrój paprykę (możesz użyć dowolnej, ale używając czerwonej, danie będzie wyglądać bardziej kolorowo), podłużne, nie grube paski (3-5 cm) za pomocą noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Drobno posiekaj ząbek czosnku nożem lub posiekaj specjalną prasą do czosnku. Pokrój pióra zielonej cebuli na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka pokroić w kostkę około 1 cm. na 1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz na patelnię Wok (jeśli nie jest dostępna, użyj patelni z grubym dnem) wlej trochę oleju roślinnego, a następnie włóż posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smaż je na lekko złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie dodaj pozostałe warzywa, zieloną cebulę i kurczaka na patelnię. Mieszając, smaż, aż mięso zacznie się rumienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej pół szklanki wody i sosu sojowego na patelnię, dodaj zmielony imbir. Wymieszaj wszystkie składniki i przykryj patelnię pokrywką. Dusić (od czasu do czasu mieszając), aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby zawartość patelni można posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wrzuć go do durszlaka, aby nadmiar wody był szklany. Płukanie makaronu w tym przepisie nie jest konieczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż makaron na patelnię do duszonych warzyw i kurczaka, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty na małym ogniu. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli do naczynia, a następnie ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do przygotowania tego dania użyto dużej marchewki i dużej papryki, więc jeśli używasz małych warzyw, możesz potrzebować ich więcej niż wskazano w składnikach. Ale ogólnie rzecz biorąc, jest to kwestia gustu, nie bój się dodawać warzyw, ponieważ nie zepsują tych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy