skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć krewetki w sosie sojowym? Jakie są najlepsze krewetki? Do gotowania idealne są małże królewskie lub tygrysie(w przypadku braku takich można wziąć zwykłe). Przygotuj wszystkie produkty. Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Do szybszego rozmrażania czasami używam zimnej wody. Krewetki zalać wodą i pozostawić na chwilę.
Krok 3:
Z rozmrożonych Małży usuń głowę (jeśli jest dostępna) i obierz skorupę.
Krok 4:
Usuń żyłę główną z tyłu każdej krewetki.
Krok 5:
Czosnek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Przełóż goździki przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 6:
Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny i wyślij krewetki do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około jedną do dwóch minut. W tym czasie zaczerwienią się i skręcą w pierścienie.
Krok 7:
Dodaj masło, czosnek i strąki ostrej papryki na patelnię. Wymieszaj, pozostaw w ten sposób na kilka sekund do minuty.
Krok 8:
Wlej sos sojowy (jego ilość można zwiększyć o 1-2 łyżki stołowe, jeśli lubisz bardziej solone potrawy). Mieszając, gotuj na umiarkowanie dużym ogniu przez około dwie minuty. Odparuj odpowiednią ilość sosu sojowego i usuń krewetki z ognia.
Krok 9:
Gotowe danie skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki, udekorować drobno posiekanymi ziołami. Możesz także posypać krewetki ziele angielskie czarnym pieprzem. Gotowe, możesz podawać!
jeśli krewetki zostaną prześwietlone w ogniu, mięso stanie się twarde i gumowate, więc nie zaleca się ich długiego gotowania, cztery do pięciu minut wystarczy, aby uzyskać najdelikatniejsze i bardzo smaczne danie!
Owoce morza są bardzo dobre dla ludzi. Zawierają minerały, jod, kwasy tłuszczowe omega - 3 i wiele innych.
krewetki smażone z czosnkiem w sosie sojowym są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!
smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g