krewetki smażone z czosnkiem w sosie sojowym na patelni

uniwersalne danie, które gotuje się nie dłużej niż pięć minut! Smażone krewetki są dobre, ponieważ można je zaoferować zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Idealnie nadają się do kieliszka spienionego zimnego piwa lub kieliszka półwytrawnego wina.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 22 % 7 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć krewetki w sosie sojowym? Jakie są najlepsze krewetki? Do gotowania idealne są małże królewskie lub tygrysie(w przypadku braku takich można wziąć zwykłe). Przygotuj wszystkie produkty. Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do szybszego rozmrażania czasami używam zimnej wody. Krewetki zalać wodą i pozostawić na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z rozmrożonych Małży usuń głowę (jeśli jest dostępna) i obierz skorupę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń żyłę główną z tyłu każdej krewetki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać i opłukać w zimnej wodzie. Przełóż goździki przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny i wyślij krewetki do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około jedną do dwóch minut. W tym czasie zaczerwienią się i skręcą w pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło, czosnek i strąki ostrej papryki na patelnię. Wymieszaj, pozostaw w ten sposób na kilka sekund do minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sos sojowy (jego ilość można zwiększyć o 1-2 łyżki stołowe, jeśli lubisz bardziej solone potrawy). Mieszając, gotuj na umiarkowanie dużym ogniu przez około dwie minuty. Odparuj odpowiednią ilość sosu sojowego i usuń krewetki z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe danie skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki, udekorować drobno posiekanymi ziołami. Możesz także posypać krewetki ziele angielskie czarnym pieprzem. Gotowe, możesz podawać!

jeśli krewetki zostaną prześwietlone w ogniu, mięso stanie się twarde i gumowate, więc nie zaleca się ich długiego gotowania, cztery do pięciu minut wystarczy, aby uzyskać najdelikatniejsze i bardzo smaczne danie!

Owoce morza są bardzo dobre dla ludzi. Zawierają minerały, jod, kwasy tłuszczowe omega - 3 i wiele innych.
krewetki smażone z czosnkiem w sosie sojowym są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!


smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy