kapusta smażona na patelni

Szybki i smaczny, świetny dodatek do warzyw! Okazuje się proste i niedrogie danie. Taka kapusta smażona na patelni jest niskokaloryczna. Dlatego możesz go jeść dość często. Przygotowuje się bardzo szybko, poradzi sobie nawet początkujący w kuchni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kapustę na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz rozmiar cebuli i marchwi według własnego gustu. Używam średniej wielkości. Usuń górne liście z główki kapusty, które są uszkodzone i nie nadają się do spożycia. Zwykle są to 2-3 liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smażenia wygodnie jest użyć głębokiej patelni z płaskim dnem i wysokimi bokami. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 2-3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia cebuli i marchewki przygotuj kapustę. Drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz lekko zmiażdżyć kapustę rękami. Stanie się bardziej miękki i szybciej się ugotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj posiekaną kapustę na patelnię i wszystko wymieszaj. Smaż wszystko razem na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 5-7 minut. W tym czasie kapusta przestanie chrupać i zmniejszy swoją objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i różne suche przyprawy do smaku. Używam papryki, mielonego czarnego pieprzu i kilku szczypt suszonej bazylii. Wymieszaj wszystko z kapustą. Trzymaj w ogniu przez kolejne 7-10 minut. Pamiętaj, aby okresowo mieszać kapustę, aby nie zaczęła się palić. Sprawdź gotowość kapusty na najgrubszych kawałkach. Powinny stać się miękkie. W razie potrzeby możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczona kapusta na patelni jest gotowa! Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy