skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kapustę na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz rozmiar cebuli i marchwi według własnego gustu. Używam średniej wielkości. Usuń górne liście z główki kapusty, które są uszkodzone i nie nadają się do spożycia. Zwykle są to 2-3 liście.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Do smażenia wygodnie jest użyć głębokiej patelni z płaskim dnem i wysokimi bokami. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 2-3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Podczas smażenia cebuli i marchewki przygotuj kapustę. Drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz lekko zmiażdżyć kapustę rękami. Stanie się bardziej miękki i szybciej się ugotuje.
Krok 5:
Następnie dodaj posiekaną kapustę na patelnię i wszystko wymieszaj. Smaż wszystko razem na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 5-7 minut. W tym czasie kapusta przestanie chrupać i zmniejszy swoją objętość.
Krok 6:
Dodaj sól i różne suche przyprawy do smaku. Używam papryki, mielonego czarnego pieprzu i kilku szczypt suszonej bazylii. Wymieszaj wszystko z kapustą. Trzymaj w ogniu przez kolejne 7-10 minut. Pamiętaj, aby okresowo mieszać kapustę, aby nie zaczęła się palić. Sprawdź gotowość kapusty na najgrubszych kawałkach. Powinny stać się miękkie. W razie potrzeby możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Krok 7:
Pieczona kapusta na patelni jest gotowa! Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g