jabłka smażone na patelni

Prosty, aromatyczny deser z sezonowych jabłek! Aby zrobić coś takiego z jabłek? I podpalmy je! Taki deser można podawać z herbatą lub kawą, a nawet lodami. Chociaż są pyszne same w sobie. Radzę przygotować to danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 86 % 19 g
87 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jabłka weź słodkie odmiany, w przeciwnym razie dodaj cukier do mąki. W przypadku braku proszku imbirowego możesz zastąpić go świeżym korzeniem imbiru - tylko najpierw wyczyść i zetrzyj. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy odpowiednie do deseru: anyż, wanilię i gałkę muszkatołową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z imbirem w proszku lub startym imbirem. W tym momencie możesz również dodać do mąki ulubione przyprawy i przyprawy, które lubisz w deserach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń rdzeń z jabłek, pokrój w plasterki. Jeśli używasz domowych jabłek, nie możesz ich obrać. W końcu lwia część witamin i minerałów znajduje się w skórce jabłek. W sklepie jabłka są traktowane parafiną, która nie jest wydalana z ludzkiego ciała. Takie jabłka lepiej obrać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zwiń każdy plasterek jabłka w mieszance mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozpuść masło. Trzymaj patelnię na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść każdy panierowany plasterek jabłka na patelni z rozgrzanym olejem, smaż przez około 7 minut na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć jabłka i smaż z drugiej strony przez kolejne 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż smażone plasterki jabłka na talerzu do serwowania, posyp cynamonem i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

podaję ten deser z miodem, polewam danie na wierzchu. Miód nadaje się do gatunków płynnych, w żadnym wypadku nie jest kandyzowany.

Ten rok był zaskakująco jabłkowy! A jabłka to cenny i zdrowy owoc, który jest szczególnie bogaty w żelazo i błonnik.
dzięki węglowodanom zawartym w każdej odmianie jabłek są idealnym lekarstwem na zaparcia i doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto są również niskokaloryczne, co pomaga w walce z nadwagą.
takie smażone jabłka mogą być używane do nadziewania naleśników, ciast lub po prostu podawaj je jako deser do herbaty lub kawy.
będzie świetnie, jeśli uzupełnisz je bitą śmietaną lub lodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy