tortille z zieloną cebulą na patelni

najłatwiejsze, najsmaczniejsze i najszybsze na każdy dzień! Tortille z zieloną cebulą na patelni są bardzo tanie. Mąka, cebula, olej, woda i sól to wszystko, czego potrzebują. Można je zastąpić chlebem, podając do każdego pierwszego i drugiego dania. Można je również smażyć bez oleju!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 65 % 32 g
244 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z cebulą? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli z zieloną cebulą na patelni. Użyłam mąki pszennej najwyższej jakości, ale do tortilli sprawdzi się również pierwsza i druga klasa mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź szeroki, stabilny pojemnik, w którym wygodnie będzie wyrabiać ciasto. Przesiej do niej mąkę przez drobne sito, aby mąka stała się przewiewna. Pomoże to uczynić ciasto bardziej plastycznym. Pozostaw część mąki (20-25 gramów) do ugniatania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób zagłębienie w mące, wlej olej roślinny, aby ciasto było elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej wodę do umiarkowanie gorącej, rozpuść w niej sól. Wlej gorącą wodę do mąki. Dlaczego właśnie gorąca? Dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie i giętkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zagnieść ciasto rękami. Na posypanym mąką stole zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być umiarkowanie strome, dobrze zagniecione. Zawiń ciasto w ręcznik lub folię spożywczą i pozostaw na 20-30 minut. Dlaczego jest to potrzebne? Aby ciasto się rozłożyło. W tym czasie nastąpi całkowite, równomierne zmieszanie mąki i wody. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do pracy podczas walcowania, ponieważ będzie bardziej elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia umyj zieloną cebulę pod zimną wodą, dobrze wysusz. Drobno posiekaj cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na okrągłą, niezbyt cienką warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż zieloną cebulę na rozwałkowanym cieście, pozostawiając odległość 1,5-2 cm od krawędzi, aby nadzienie nie wystawało poza krawędzie ciasta podczas zwijania bułki. Możesz lekko nacisnąć łuk ręką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć ciasto w bułkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój bułkę na kawałki w zależności od pożądanego rozmiaru tortilli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć każdy kawałek ciasta, ściśnij ręką, a następnie zwiń wałkiem do ciasta w niezbyt cienkie ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż tortillę na umiarkowanym ogniu na złoty kolor z jednej strony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Podczas smażenia kolejnego ciasta możesz rozwałkować następny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowe tortille na talerzu ze zjeżdżalnią, aby dłużej były ciepłe. Możesz podawać tortille i schłodzone. Smacznego!

podobne tortille można przygotować w ten sam sposób z koperkiem lub pietruszką.

dla tych, którzy przestrzegają postu, przaśne tortille będą odpowiednim ciastem w dni ograniczeń.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy