skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z cebulą? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli z zieloną cebulą na patelni. Użyłam mąki pszennej najwyższej jakości, ale do tortilli sprawdzi się również pierwsza i druga klasa mąki.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź szeroki, stabilny pojemnik, w którym wygodnie będzie wyrabiać ciasto. Przesiej do niej mąkę przez drobne sito, aby mąka stała się przewiewna. Pomoże to uczynić ciasto bardziej plastycznym. Pozostaw część mąki (20-25 gramów) do ugniatania.
Krok 3:
Zrób zagłębienie w mące, wlej olej roślinny, aby ciasto było elastyczne.
Krok 4:
Podgrzej wodę do umiarkowanie gorącej, rozpuść w niej sól. Wlej gorącą wodę do mąki. Dlaczego właśnie gorąca? Dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie i giętkie.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 6:
Następnie zagnieść ciasto rękami. Na posypanym mąką stole zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być umiarkowanie strome, dobrze zagniecione. Zawiń ciasto w ręcznik lub folię spożywczą i pozostaw na 20-30 minut. Dlaczego jest to potrzebne? Aby ciasto się rozłożyło. W tym czasie nastąpi całkowite, równomierne zmieszanie mąki i wody. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do pracy podczas walcowania, ponieważ będzie bardziej elastyczne.
Krok 7:
Do nadzienia umyj zieloną cebulę pod zimną wodą, dobrze wysusz. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 8:
Lekko posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na okrągłą, niezbyt cienką warstwę.
Krok 9:
Połóż zieloną cebulę na rozwałkowanym cieście, pozostawiając odległość 1,5-2 cm od krawędzi, aby nadzienie nie wystawało poza krawędzie ciasta podczas zwijania bułki. Możesz lekko nacisnąć łuk ręką.
Krok 10:
Zwinąć ciasto w bułkę.
Krok 11:
Pokrój bułkę na kawałki w zależności od pożądanego rozmiaru tortilli.
Krok 12:
Odwróć każdy kawałek ciasta, ściśnij ręką, a następnie zwiń wałkiem do ciasta w niezbyt cienkie ciasto.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż tortillę na umiarkowanym ogniu na złoty kolor z jednej strony.
Krok 14:
Następnie odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Podczas smażenia kolejnego ciasta możesz rozwałkować następny.
Krok 15:
Ułóż gotowe tortille na talerzu ze zjeżdżalnią, aby dłużej były ciepłe. Możesz podawać tortille i schłodzone. Smacznego!
podobne tortille można przygotować w ten sam sposób z koperkiem lub pietruszką.
dla tych, którzy przestrzegają postu, przaśne tortille będą odpowiednim ciastem w dni ograniczeń.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g