skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri na kefirze na patelni? Przygotuj produkty według listy. Ubij jedno duże jajko widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem. Połowa jajka będzie potrzebna do ciasta, a druga połowa do nadzienia. Użyj mąki najwyższej jakości. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.
Krok 2:
Do miski wlej kefir o temperaturze pokojowej, połowę ubitego jajka, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Nawiasem mówiąc, proszek do pieczenia w tym przepisie można zastąpić sodą, ponieważ ciasto ma kwaśne środowisko.
Krok 3:
W porcjach wlać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, nieprzylepne ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, więc skup się przede wszystkim na konsystencji. Nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz.
Krok 4:
Podziel ciasto na 4 równe części i zwiń w te same kulki. Mam kulki o wadze 100 g każda.
Krok 5:
Przykryj ciasto folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.
Krok 6:
Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Możesz użyć sera do chaczapuri do smaku. Idealny jest suluguni, niezbyt słony ser Adyghe lub zwykły rodzaj rosyjskiego lub Goudy.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Do startego sera wlej pozostałą połowę jajka, sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg o średnicy około 15-18 cm, ale nie większy niż średnica patelni, na której będą pieczone chaczapuri. Jednocześnie strząśnij nadmiar mąki z rozwałkowanych ciast pędzlem, aby mąka nie przypaliła się na patelni.
Krok 10:
Umieść nadzienie serowe na środku tortilli.
Krok 11:
Zbierz brzegi ciasta na środku nadzienia i ostrożnie ściśnij, jednocześnie wypuszczając powietrze z tortilli.
Krok 12:
Odwróć ciasto szwem w dół i ostrożnie zwiń w okrąg o średnicy 15-18 cm. W ten sam sposób przygotuj pozostałe ciasta.
Krok 13:
Smaż chaczapuri na suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu przez około 1-1, 5 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote plamki. Możesz przykryć patelnię pokrywką. Do eksperymentu upiekłem chaczapuri zarówno z pokrywką, jak i bez pokrywki. Wynik jest taki sam.
Krok 14:
Gotowe chaczapuri obficie posmaruj masłem i ułóż stos jeden na drugim. Podawaj natychmiast, gdy są gorące, a ser w środku jest stopiony. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g