chaczapuri na kefirze na patelni z serem

niedrogie, smaczne, satysfakcjonujące - pachnące tortille dla całej rodziny! Chaczapuri na kefirze na patelni jest tak proste, że poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Ciasto jest idealne i posłuszne, a nadzienie można modyfikować, dodając różne rodzaje sera i ziół. Tortille są dobre jako samodzielne danie i na przekąskę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 50 % 27 g
295 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri na kefirze na patelni? Przygotuj produkty według listy. Ubij jedno duże jajko widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem. Połowa jajka będzie potrzebna do ciasta, a druga połowa do nadzienia. Użyj mąki najwyższej jakości. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wlej kefir o temperaturze pokojowej, połowę ubitego jajka, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Nawiasem mówiąc, proszek do pieczenia w tym przepisie można zastąpić sodą, ponieważ ciasto ma kwaśne środowisko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W porcjach wlać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, nieprzylepne ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, więc skup się przede wszystkim na konsystencji. Nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 4 równe części i zwiń w te same kulki. Mam kulki o wadze 100 g każda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ciasto folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Możesz użyć sera do chaczapuri do smaku. Idealny jest suluguni, niezbyt słony ser Adyghe lub zwykły rodzaj rosyjskiego lub Goudy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do startego sera wlej pozostałą połowę jajka, sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg o średnicy około 15-18 cm, ale nie większy niż średnica patelni, na której będą pieczone chaczapuri. Jednocześnie strząśnij nadmiar mąki z rozwałkowanych ciast pędzlem, aby mąka nie przypaliła się na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść nadzienie serowe na środku tortilli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz brzegi ciasta na środku nadzienia i ostrożnie ściśnij, jednocześnie wypuszczając powietrze z tortilli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć ciasto szwem w dół i ostrożnie zwiń w okrąg o średnicy 15-18 cm. W ten sam sposób przygotuj pozostałe ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smaż chaczapuri na suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu przez około 1-1, 5 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote plamki. Możesz przykryć patelnię pokrywką. Do eksperymentu upiekłem chaczapuri zarówno z pokrywką, jak i bez pokrywki. Wynik jest taki sam.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe chaczapuri obficie posmaruj masłem i ułóż stos jeden na drugim. Podawaj natychmiast, gdy są gorące, a ser w środku jest stopiony. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy