wątróbka drobiowa w śmietanie z cebulą, smażona na patelni

Delikatna wątróbka drobiowa w gęstym, bogatym sosie. Smażona wątroba z kurczaka z cebulą w kwaśnej śmietanie na patelni to szybki i łatwy przepis na bardzo smaczną miękką wątrobę, która okaże się nawet dla początkującej gospodyni domowej. Przygotowana według tego przepisu wątroba nigdy nie będzie sucha i twarda. Tłuczone ziemniaki, ryż, kasza gryczana i makaron świetnie nadają się do dekoracji, okaże się dużo sosu. Możesz również dodać grzyby podczas smażenia, doskonale zaprzyjaźnią się ze smakiem wątroby.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 15 % 4 g
166 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz produkty. Lepiej jest wziąć schłodzoną wątrobę, okaże się bardziej miękka i smaczniejsza. Jeśli masz zamrożony produkt, całkowicie go rozmroź. Następnie wątrobę należy umyć i pozostawić do spuszczenia w durszlaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Możesz pokroić w kostkę, tutaj jest kwestia gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i ułóż cebulę. Lekko podsmaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty, cały czas mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw cebulę na pięć minut. Cebula nie powinna się palić, w przeciwnym razie zepsuje całe danie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wątrobę należy pokroić, usuwając filmy i tłuszcz. Tnę ją płytkami, jak na Stroganow.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż wątrobę na patelni do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ogień i zacznij intensywnie mieszać, aby smażył się ze wszystkich stron. W ten sposób zamykamy sok w środku, dzięki czemu wątroba jest miękka i soczysta. Sól i pieprz. Zwykle nie dodaję już innych przypraw, lubimy czysty smak wątroby. Kontynuujemy smażenie. Kolor stopniowo zmienia się z różowego na szarobrązowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię pokrywką. pozostawiamy wątrobę do duszenia przez maksymalnie dziesięć minut, długo smażona wątroba staje się twarda i nie smaczna. Skoncentruj się na wielkości kawałków. Gotowa wątroba na przekroju ma jednolity kolor, a sok jest przezroczysty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas smażenia wątroby przygotowujemy sos. Dodaj mąkę do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę do wątroby na patelni, dobrze wymieszaj. Rozgrzany SOS zaczyna gęstnieć, w tym czasie możesz dodać wodę, rozcieńczając sos do pożądanej konsystencji. Spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Pozostaw wątrobę do duszenia w sosie na kilka minut, w przeciwnym razie kwaśna śmietana może się zwinąć. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy