skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj i odmierz produkty. Lepiej jest wziąć schłodzoną wątrobę, okaże się bardziej miękka i smaczniejsza. Jeśli masz zamrożony produkt, całkowicie go rozmroź. Następnie wątrobę należy umyć i pozostawić do spuszczenia w durszlaku.
Krok 2:

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Możesz pokroić w kostkę, tutaj jest kwestia gustu.
Krok 3:

Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i ułóż cebulę. Lekko podsmaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty, cały czas mieszając.
Krok 4:

Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw cebulę na pięć minut. Cebula nie powinna się palić, w przeciwnym razie zepsuje całe danie.
Krok 5:

W międzyczasie wątrobę należy pokroić, usuwając filmy i tłuszcz. Tnę ją płytkami, jak na Stroganow.
Krok 6:

Rozłóż wątrobę na patelni do cebuli.
Krok 7:

Dodaj ogień i zacznij intensywnie mieszać, aby smażył się ze wszystkich stron. W ten sposób zamykamy sok w środku, dzięki czemu wątroba jest miękka i soczysta. Sól i pieprz. Zwykle nie dodaję już innych przypraw, lubimy czysty smak wątroby. Kontynuujemy smażenie. Kolor stopniowo zmienia się z różowego na szarobrązowy.
Krok 8:

Następnie zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię pokrywką. pozostawiamy wątrobę do duszenia przez maksymalnie dziesięć minut, długo smażona wątroba staje się twarda i nie smaczna. Skoncentruj się na wielkości kawałków. Gotowa wątroba na przekroju ma jednolity kolor, a sok jest przezroczysty.
Krok 9:

Podczas smażenia wątroby przygotowujemy sos. Dodaj mąkę do śmietany i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:

Dodaj śmietanę do wątroby na patelni, dobrze wymieszaj. Rozgrzany SOS zaczyna gęstnieć, w tym czasie możesz dodać wodę, rozcieńczając sos do pożądanej konsystencji. Spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Pozostaw wątrobę do duszenia w sosie na kilka minut, w przeciwnym razie kwaśna śmietana może się zwinąć. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g





