smażone placki ziemniaczane na drożdżach na patelni

te z radzieckiej jadalni zawsze chcą więcej! Te placki ziemniaczane z drożdżami są smażone na patelni. Przygotowywane są z ciasta na wodzie, bez mleka i jajek. Okazuje się, że jest świeży, odpowiedni na każdy post. Wypełnienie dla nich można zmienić według własnych upodobań!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 70 % 31 g
213 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta drożdżowe? Potrzebujemy najprostszych i najtańszych produktów, przygotuj je z wyprzedzeniem. Przesiej mąkę przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Dobrze umyj i osusz ziemniaki. Obierz cebulę, umyj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od wyrabiania ciasta. Nie postawimy ciasta, ale natychmiast zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Najpierw wymieszaj wszystkie & quot; suche & quot; składniki: część mąki (około 2 szklanek), suche drożdże, sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób wgłębienie w mące. Wlej pół szklanki oleju roślinnego do suchych potraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciepłą (około 40 stopni) wodę do mąki. Uwaga, woda nie powinna być zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży. Dzięki ciepłej wodzie ciasto rośnie bardzo szybko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp pozostałą mąkę na części i zacznij wyrabiać elastyczne ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale też nie powinno być zbyt strome. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw dosłownie 20-30 minut, podczas gdy ziemniaki gotują się do nadzienia. Wskazane jest umieszczenie ciasta obok pieca, aby pary ziemniaków pomogły w wyrośnięciu ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto rośnie, zajmij się nadzieniem. Obierz ziemniaki, umyj je i ugotuj w słonej wodzie. Następnie odcedź i puree ziemniaczane. Zrób to lepiej za pomocą popychacza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj obraną cebulę. Następnie podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw tłuczone ziemniaki smażoną cebulą, dobrze wymieszaj. Nadzienie do ciast jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto dobrze pasowało w tym czasie. Nie dotknęliśmy go. A teraz pamiętajmy o tym i od razu zaczynamy rzeźbić ciasta. Ugniataj ciasto rękami, ugniataj przez około 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest bardzo giętkie i elastyczne, więc nie będziemy używać wałka do ciasta, ale zrobimy wszystko rękami nasmarowanymi olejem roślinnym. Umieść obok siebie talerz masła, zanurz ręce i zacznij odrywać kawałki tego samego rozmiaru od ciasta, tworząc w ten sposób puste miejsca na przyszłe ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść patelnię z olejem na kuchence do podgrzania. I zacznij rzeźbić pierwsze placki. Ręką nadaj kawałkowi ciasta kształt ciasta, niekoniecznie pięknego i równego, placki nadal będą rosły, a wszystkie nierówności zostaną ukryte. Rozłóż nadzienie, powinno być o połowę mniejsze niż ciasto. Chociaż jest to opcjonalne, możesz umieścić więcej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz krawędzie ciasta i zszyj je razem w kształt pasztecika. Natychmiast wyślij go na patelnię do smażenia, wkładając do wrzącego oleju szwem w dół. W ten sam sposób uformuj następny placek. Musisz zrobić wszystko bardzo szybko. Jeśli chcesz, możesz wcześniej uformować wszystkie placki, a dopiero potem je usmażyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Paszteciki znacznie wzrosły podczas smażenia. Przenieś gotowe placki na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj smażone placki z ziemniakami na drożdżach z lekko solonymi ogórkami lub z herbatą, która lubi. Smacznego!

nadzienie ziemniaczane jest najpopularniejsze, ponieważ wszyscy dorośli i dzieci uwielbiają ziemniaki. A co najważniejsze, smak ciast jest podobny do tych, które zwykle sprzedają na dworcach kolejowych, a wcześniej w czasach ZSRR były sprzedawane w pasztecikach.

tak, szkodliwe, tak, tłuste, ale szalenie smaczne paszteciki! Bardzo budżetowy przepis. Ciasto prawie z niczego bez jajek, mleka lub kefiru rośnie w ciągu kilku minut i zawsze okazuje się przewiewne jak puch.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy