skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta drożdżowe? Potrzebujemy najprostszych i najtańszych produktów, przygotuj je z wyprzedzeniem. Przesiej mąkę przez drobne sito, aby nasycić tlenem. Dobrze umyj i osusz ziemniaki. Obierz cebulę, umyj i osusz.
Krok 2:
Zacznij od wyrabiania ciasta. Nie postawimy ciasta, ale natychmiast zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Najpierw wymieszaj wszystkie & quot; suche & quot; składniki: część mąki (około 2 szklanek), suche drożdże, sól i cukier.
Krok 3:
Zrób wgłębienie w mące. Wlej pół szklanki oleju roślinnego do suchych potraw.
Krok 4:
Dodaj ciepłą (około 40 stopni) wodę do mąki. Uwaga, woda nie powinna być zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży. Dzięki ciepłej wodzie ciasto rośnie bardzo szybko.
Krok 5:
Wsyp pozostałą mąkę na części i zacznij wyrabiać elastyczne ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale też nie powinno być zbyt strome. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw dosłownie 20-30 minut, podczas gdy ziemniaki gotują się do nadzienia. Wskazane jest umieszczenie ciasta obok pieca, aby pary ziemniaków pomogły w wyrośnięciu ciasta.
Krok 6:
Gdy ciasto rośnie, zajmij się nadzieniem. Obierz ziemniaki, umyj je i ugotuj w słonej wodzie. Następnie odcedź i puree ziemniaczane. Zrób to lepiej za pomocą popychacza.
Krok 7:
Drobno posiekaj obraną cebulę. Następnie podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 8:
Dopraw tłuczone ziemniaki smażoną cebulą, dobrze wymieszaj. Nadzienie do ciast jest gotowe.
Krok 9:
Ciasto dobrze pasowało w tym czasie. Nie dotknęliśmy go. A teraz pamiętajmy o tym i od razu zaczynamy rzeźbić ciasta. Ugniataj ciasto rękami, ugniataj przez około 3-5 minut.
Krok 10:
Ciasto jest bardzo giętkie i elastyczne, więc nie będziemy używać wałka do ciasta, ale zrobimy wszystko rękami nasmarowanymi olejem roślinnym. Umieść obok siebie talerz masła, zanurz ręce i zacznij odrywać kawałki tego samego rozmiaru od ciasta, tworząc w ten sposób puste miejsca na przyszłe ciasta.
Krok 11:
Umieść patelnię z olejem na kuchence do podgrzania. I zacznij rzeźbić pierwsze placki. Ręką nadaj kawałkowi ciasta kształt ciasta, niekoniecznie pięknego i równego, placki nadal będą rosły, a wszystkie nierówności zostaną ukryte. Rozłóż nadzienie, powinno być o połowę mniejsze niż ciasto. Chociaż jest to opcjonalne, możesz umieścić więcej.
Krok 12:
Połącz krawędzie ciasta i zszyj je razem w kształt pasztecika. Natychmiast wyślij go na patelnię do smażenia, wkładając do wrzącego oleju szwem w dół. W ten sam sposób uformuj następny placek. Musisz zrobić wszystko bardzo szybko. Jeśli chcesz, możesz wcześniej uformować wszystkie placki, a dopiero potem je usmażyć.
Krok 13:
Paszteciki znacznie wzrosły podczas smażenia. Przenieś gotowe placki na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 14:
Podawaj smażone placki z ziemniakami na drożdżach z lekko solonymi ogórkami lub z herbatą, która lubi. Smacznego!
nadzienie ziemniaczane jest najpopularniejsze, ponieważ wszyscy dorośli i dzieci uwielbiają ziemniaki. A co najważniejsze, smak ciast jest podobny do tych, które zwykle sprzedają na dworcach kolejowych, a wcześniej w czasach ZSRR były sprzedawane w pasztecikach.
tak, szkodliwe, tak, tłuste, ale szalenie smaczne paszteciki! Bardzo budżetowy przepis. Ciasto prawie z niczego bez jajek, mleka lub kefiru rośnie w ciągu kilku minut i zawsze okazuje się przewiewne jak puch.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g