skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do gotowania. Kiełbaski można wziąć dowolny, dowolny rozmiar i smak. Wybrałam małe kiełbaski. Ciasto drożdżowe, możesz wziąć gotowe (wystarczy 250 gramów), ugotować według swojego ulubionego i sprawdzonego przepisu lub możesz skorzystać z przepisu na ciasto zaproponowanego przeze mnie. Przygotuj patelnię do smażenia kiełbasek w cieście.
Krok 2:
Podgrzej mleko. Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Pozostaw w cieple na 20 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Dodaj jajko, przesianą mąkę, sól do drożdży i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i wyjmij na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4:
Ugniataj ciasto, połóż na posypanym mąką stole. Podziel ciasto na kilka części, waga każdego kawałka wynosi od 50 do 70 gramów, nie jest już konieczne, ciasto może się nie smażyć. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, połóż na nim kiełbasę.
Krok 5:
Zamknij kiełbasę z każdej strony ciastem, przetocz między dłońmi, aby zagęścić ciasto, aby zrobić pasztecik. W ten sam sposób włóż wszystkie kiełbaski do skorupy.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kiełbaski i smaż je z każdej strony, aż na średnim ogniu utworzy się złoty kolor. Lepiej nie robić silnego ogrzewania, kiełbaski zrumienione na wierzchu mogą nie być smażone w środku. Połóż gotowe kiełbaski na talerzu z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 7:
Podawaj kiełbaski w cieście zarówno gorące, jak i schłodzone. Świetnie nadają się na śniadanie, lekką przekąskę lub do zabrania do szkoły lub pracy.
oczywiście podobały nam się kiełbaski w cieście drożdżowym. W końcu kto teraz nie lubi kiełbasek !?! Dlatego jeśli wybierzesz pyszne i odpowiednie kiełbaski, to w cieście będą również bardzo smaczne. Szczególnie myślę, że takie kiełbaski w cieście będą mile widziane przez dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g