kiełbaski w cieście drożdżowym smażone na patelni

pyszna domowa kiełbasa w cieście drożdżowym. To prosty przepis na robienie kiełbasek w cieście. Najtrudniejszą częścią jest tutaj przygotowanie ciasta drożdżowego. Ale aby pominąć ten krok, a tym samym skrócić czas gotowania, ciasto można wziąć gotowe.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 49 % 24 g
268 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do gotowania. Kiełbaski można wziąć dowolny, dowolny rozmiar i smak. Wybrałam małe kiełbaski. Ciasto drożdżowe, możesz wziąć gotowe (wystarczy 250 gramów), ugotować według swojego ulubionego i sprawdzonego przepisu lub możesz skorzystać z przepisu na ciasto zaproponowanego przeze mnie. Przygotuj patelnię do smażenia kiełbasek w cieście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko. Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka. Mieszaj, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Pozostaw w cieple na 20 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, przesianą mąkę, sól do drożdży i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posmaruj miskę olejem roślinnym, przenieś ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i wyjmij na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto, połóż na posypanym mąką stole. Podziel ciasto na kilka części, waga każdego kawałka wynosi od 50 do 70 gramów, nie jest już konieczne, ciasto może się nie smażyć. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, połóż na nim kiełbasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij kiełbasę z każdej strony ciastem, przetocz między dłońmi, aby zagęścić ciasto, aby zrobić pasztecik. W ten sam sposób włóż wszystkie kiełbaski do skorupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kiełbaski i smaż je z każdej strony, aż na średnim ogniu utworzy się złoty kolor. Lepiej nie robić silnego ogrzewania, kiełbaski zrumienione na wierzchu mogą nie być smażone w środku. Połóż gotowe kiełbaski na talerzu z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kiełbaski w cieście zarówno gorące, jak i schłodzone. Świetnie nadają się na śniadanie, lekką przekąskę lub do zabrania do szkoły lub pracy.

oczywiście podobały nam się kiełbaski w cieście drożdżowym. W końcu kto teraz nie lubi kiełbasek !?! Dlatego jeśli wybierzesz pyszne i odpowiednie kiełbaski, to w cieście będą również bardzo smaczne. Szczególnie myślę, że takie kiełbaski w cieście będą mile widziane przez dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy