placki z wątróbki wołowej

zdrowe i smaczne, łatwe i proste, dla całej rodziny! Naleśniki z wątroby wołowej są łatwiejsze do przygotowania niż ta sama wątroba. Wszystko zmielisz w blenderze, a następnie usmażysz na oleju na patelni. Możesz piec w piekarniku, aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję. Danie nadaje się do żywności dla niemowląt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 26 % 8 g
161 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z wątroby wołowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest używać świeżej wątroby wołowej - dzięki niej naleśniki będą bardziej miękkie i delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj wątrobę wołową, Usuń filmy i wewnętrzne przewody oraz skrzepy krwi. Osusz wątrobę ręcznikiem papierowym i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wątrobę wołową do miski blendera i ubij, aż będzie gładka. Powinien okazać się taki gruby & quot; farsz & quot;. Jeśli masz mały Blender, lepiej zmielić wątrobę Na części, ponieważ duża objętość jest trudna do zmielenia, a urządzenie może się przegrzać. Jeśli jest maszyna kuchenna, możesz zmielić w niej całą objętość wątroby. Jeśli nie ma blendera, możesz również przewinąć wątrobę przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko, jajko, mąkę, sól i pieprz do posiekanej wątroby wołowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Tym razem masa okaże się dość płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do miski i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie mąka pęcznieje i zagęszcza ciasto. Jeśli po określonym czasie ciasto nadal pozostaje zbyt płynne, przesiej do ciasta jeszcze 1 łyżkę. l. mąka i wymieszaj masę. Zamiast mąki możesz użyć semoliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu (u mnie jest to tryb 5-6 z 9) rozgrzej olej roślinny, łyżką wyłóż ciasto wątrobowe, tworząc małe okrągłe placki. Smaż naleśniki wątrobowe przez 5-6 minut z obu stron, aż będą ugotowane, okresowo dodając olej roślinny. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości patelni, siły ognia i konsystencji ciasta wątrobowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wnętrze placka powinno być brązowawe. W pierwszych minutach pieczenia może uwolnić się krew. W dobrze usmażonych naleśnikach nie powinno być krwi ani wewnątrz, ani Na zewnątrz (chyba że wolisz dokładnie taki stopień wysmażenia). Przenieś gotowe naleśniki na talerz i podawaj. Pasuje do nich absolutnie każdy dodatek. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy