skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć rybę w mące na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ryby mogą być używane przez dowolne, które można swobodnie kupić w sklepie. Będę smażyć dorsza. Oczyść rybę, wypatrosz, dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Ryba powinna być sucha. Osusz rybę ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Możesz pokroić rybę na steki lub usunąć grzbiet i użyć filetów rybnych. Będę smażyć filety. Jest to bardzo wygodne, gdy ryba nie ma kości.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę weź gotowy zestaw przypraw do ryb. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Dobrze zwiń każdy kawałek ryby w mieszance mąki, aby był całkowicie pokryty mąką. Dzięki takiej panierce mącznej ryba nie będzie przylegać do patelni podczas smażenia i utworzy apetyczną chrupiącą skórkę.
Krok 5:
Do smażenia użyj szerokiej patelni. Jeśli jest mało oleju, ryba nie będzie w stanie prawidłowo usmażyć. Dobrze rozgrzej patelnię, ale aby olej nie dymił. Uważaj na to! Jeśli nie jest wystarczająco podgrzany, ryba może się przykleić. Ułóż kawałki ryby zwinięte w mące. Kawałki ryby powinny leżeć luźno od siebie.
Krok 6:
Smaż rybę na dużym ogniu przez 2-3 minuty (w zależności od grubości kawałka) z każdej strony. Druga strona będzie smażona szybciej niż pierwsza. Ze względu na silny ogień natychmiast utworzy się skorupa, a wszystkie soki pozostaną w kawałku, a ryba będzie soczysta.
Krok 7:
Połóż gotową złotą rybkę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej resztki oleju.
Krok 8:
Apetyczna ryba jest gotowa! Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub świeżych warzyw. Smacznego!
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g