ryba w mące na patelni ze skórką

bardzo proste i szybkie z chrupiącą skórką. Ryba w mące na patelni jest idealna zarówno na co dzień, jak i na wakacje. Ryba jest niezbędnym białkowym pokarmem dla ludzi. Można go gotować na różne sposoby, ale najprostszym jest smażenie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 49 % 44 g
węglowodany 43 % 38 g
563 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć rybę w mące na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ryby mogą być używane przez dowolne, które można swobodnie kupić w sklepie. Będę smażyć dorsza. Oczyść rybę, wypatrosz, dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryba powinna być sucha. Osusz rybę ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Możesz pokroić rybę na steki lub usunąć grzbiet i użyć filetów rybnych. Będę smażyć filety. Jest to bardzo wygodne, gdy ryba nie ma kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Jako przyprawę weź gotowy zestaw przypraw do ryb. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zwiń każdy kawałek ryby w mieszance mąki, aby był całkowicie pokryty mąką. Dzięki takiej panierce mącznej ryba nie będzie przylegać do patelni podczas smażenia i utworzy apetyczną chrupiącą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia użyj szerokiej patelni. Jeśli jest mało oleju, ryba nie będzie w stanie prawidłowo usmażyć. Dobrze rozgrzej patelnię, ale aby olej nie dymił. Uważaj na to! Jeśli nie jest wystarczająco podgrzany, ryba może się przykleić. Ułóż kawałki ryby zwinięte w mące. Kawałki ryby powinny leżeć luźno od siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż rybę na dużym ogniu przez 2-3 minuty (w zależności od grubości kawałka) z każdej strony. Druga strona będzie smażona szybciej niż pierwsza. Ze względu na silny ogień natychmiast utworzy się skorupa, a wszystkie soki pozostaną w kawałku, a ryba będzie soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotową złotą rybkę na ręczniku papierowym, aby usunąć z niej resztki oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Apetyczna ryba jest gotowa! Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub świeżych warzyw. Smacznego!

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy