skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć skrzydełka z kurczaka na patelni? Przygotujemy i zmierzymy wszystkie produkty. Skrzydła należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Do marynaty należy wymieszać sos sojowy, masło i cukier. Przełóż czosnek przez wyciskarkę do czosnku lub po prostu drobno posiekaj. Musisz trochę solić marynatę, wystarczy sól w sosie sojowym. Skrzydełka wkładamy do gotowej mieszanki, dobrze mieszamy i wysyłamy do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3:
Przed usmażeniem skrzydeł patelnię należy dobrze podgrzać. Nie dodajemy oleju, jest już w marynacie.
Krok 4:
Smaż skrzydełka z obu stron przez pięć minut, aż się zarumienią. Upewnij się, że się nie przypalą, ponieważ w marynacie jest cukier. Trochę nie śledziłam)
Krok 5:
Na koniec wysłałem patelnię ze skrzydłami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 15 minut, aby dokładnie się ugotowały. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
skrzydełka do tego dania najlepiej wziąć świeże, nie mrożone. Niektórzy odcinają górną część skrzydła, prawie nie ma tam mięsa, ale lubimy nim chrupać, więc zostawiłam. Do marynaty można również dodać startego imbiru i ostrej papryki, wtedy smak potrawy będzie nieco Azjatycki. Istnieje wiele przepisów na marynaty z kurczaka. Pyszne będzie mieszanie majonezu i keczupu, możesz zrobić śmietanę i czosnek, zrobiłem skrzydełka w jogurcie. Oprócz smażenia można je piec w piekarniku i gotować na grillu. Istnieją nawet przepisy na kuchenkę mikrofalową. Skrzydełka smażone w cieście lub bułce tartej będą bardzo smaczne, jednak zawartość kalorii w naczyniu znacznie wzrośnie. Jako dodatek najlepiej nadają się warzywa i jakiś SOS. Możesz keczup, możesz śmietanę lub musztardę jogurtową. I pamiętaj, aby jeść je rękami!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g