skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć zapach w mące? Przygotuj niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć świeży zapach. Teraz takie ryby w supermarketach są sprzedawane bezpłatnie przez cały rok. Aby posmakować prawdziwego zapachu, lepiej kupić go wiosną. Jeśli masz zamrożony zapach, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby miał czas na stopienie. Najdelikatniej dzieje się to na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Umyj i osusz rybę. Mały zapach ma lekko zauważalne łuski-nie można go wyczyścić. Większe ryby lepiej obrać.
Krok 3:
Następnie wytnij zapach-odetnij głowę każdej ryby, wyciągnij wszystkie wnętrzności (z nimi ryba może być gorzka). Ponownie opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą. Jeśli w rybie jest kawior, wielu zaleca pozostawienie go. Czy to zrobić — czy nie-zdecyduj sam. Osusz rybę ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
W wygodnej misce wymieszaj mąkę z solą. Umieść patelnię z olejem roślinnym na kuchence na średnim ogniu. Każdą rybę obtocz w mieszance mąki i umieść na rozgrzanej patelni. Alternatywnie możesz wymieszać mąkę z solą w plastikowej torbie i już tam ułożyć każdą rybę. W ten sposób nie Brudzisz naczyń i stołu.
Krok 5:
Połóż rybę na patelni w rzędach niezbyt ciasnych, aby nie rozpadła się podczas obracania. Smaż zapach na średnim ogniu bez przykrycia patelni pokrywką. Najpierw smaż rybę przez 3 do 4 minut z jednej strony.
Krok 6:
Następnie delikatnie odwróć go i smaż z drugiej strony, aż będzie miękki.
Krok 7:
Gotowy zapach smażony na patelni podawaj na gorąco. Ryż lub gotowane ziemniaki, a także sałatka ze świeżych warzyw, są idealne do dekoracji takiej ryby.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pachnidło - 91 kcal/100g