Stynka smażona na patelni w mące

prosta, szybka, pyszna kolacja dla całej rodziny! Stynka smażona w mące na patelni to najprostszy przepis na przygotowanie tej ryby. Ale mimo to okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Jeśli nigdy nie próbowałeś zapachu,możesz zacząć z tym przepisem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 30 % 10 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć zapach w mące? Przygotuj niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć świeży zapach. Teraz takie ryby w supermarketach są sprzedawane bezpłatnie przez cały rok. Aby posmakować prawdziwego zapachu, lepiej kupić go wiosną. Jeśli masz zamrożony zapach, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby miał czas na stopienie. Najdelikatniej dzieje się to na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz rybę. Mały zapach ma lekko zauważalne łuski-nie można go wyczyścić. Większe ryby lepiej obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wytnij zapach-odetnij głowę każdej ryby, wyciągnij wszystkie wnętrzności (z nimi ryba może być gorzka). Ponownie opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą. Jeśli w rybie jest kawior, wielu zaleca pozostawienie go. Czy to zrobić — czy nie-zdecyduj sam. Osusz rybę ręcznikami papierowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wygodnej misce wymieszaj mąkę z solą. Umieść patelnię z olejem roślinnym na kuchence na średnim ogniu. Każdą rybę obtocz w mieszance mąki i umieść na rozgrzanej patelni. Alternatywnie możesz wymieszać mąkę z solą w plastikowej torbie i już tam ułożyć każdą rybę. W ten sposób nie Brudzisz naczyń i stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż rybę na patelni w rzędach niezbyt ciasnych, aby nie rozpadła się podczas obracania. Smaż zapach na średnim ogniu bez przykrycia patelni pokrywką. Najpierw smaż rybę przez 3 do 4 minut z jednej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie delikatnie odwróć go i smaż z drugiej strony, aż będzie miękki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy zapach smażony na patelni podawaj na gorąco. Ryż lub gotowane ziemniaki, a także sałatka ze świeżych warzyw, są idealne do dekoracji takiej ryby.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pachnidło - 91   kcal/100g

Podobne przepisy